Nieuw systeem drukt kosten in de zorg
Geneesmiddelenproducent Celgene, dat een remmer tegen beenmergkanker maakt, heeft met zorgverzekeraars afgesproken dat zij de kosten van het medicijn terugbetalen als blijkt dat het niet werkt.
Dat meldt het AD vandaag. Paul Wouters van Nefarma, brancheorganisatie van farmaceutische bedrijven, vindt dit no-cure-no-pay-systeem een goede ontwikkeling. Volgens Wouters is het een beweging waarbij geneesmiddelenfabrikanten hun verantwoordelijkheid nemen. "Ze proberen op deze manier de uitgaven voor medicijnen een beetje in de hand te houden. In dit specifieke geval betekent het dat wanneer een geneesmiddel niet aanslaat bij een patiënt, de fabrikanten voor de kosten moeten opdraaien en niet de gemeenschap." Wouters voegt daar wel aan toe dat dit niet-goed-geld-terug-systeem maar één van de oplossingen is.
Hoge prijs
Deze beweging in de geneesmiddelenindustrie heeft volgens Wouters te maken met de hoge prijs van veel medicijnen. Nefarma heeft al aangegeven dat deze kostenontwikkeling een verantwoordelijk is voor de industrie en niet voor de samenleving. "Alle verantwoordelijke partijen moeten kijken hoe je deze groei in de hand kan houden," meent Wouters.