Gezondheid31 jul '15 07:07Aangepast op 31 jul '15 07:25

'Bloedfanatieke controleurs draaien kippenslachterijen de nek om'

Auteur: Thijs Baas

Vier kippenslachterijen stappen naar de rechter om de 'absurde' toepassing van de strenge regels die de Voedsel- en Warenautoriteit de slachters oplegt. Volgens Gert Jan Oplaat, voorzitter van brancheorganisatie Nepluvi, dreigen duizenden kippenslachters hun baan kwijt te raken.

Het begint allemaal met de politieke druk richting top van de NVWA om de norm anders te interpreteren dan de afgelopen twintig jaar. En daar gaat het mis, zegt Oplaat. "Er ontstaat een vorm van angstcultuur, De NVWA is een machtige organisatie die zich moet bezighouden met toezien op de voedselveiligheid en die mag haar macht niet misbruiken waardoor er angsten gaan ontstaan."

Niet dat Oplaat tegenstander is van strenge regels, integendeel. Maar het zogenaamde Verbeterplan Vleesketen zorgt volgens hem alleen maar voor tweespalt binnen de NVWA. "Intern woedt er kennelijk een strijd omdat een aantal mensen op de werkvloer de regels niet wil uitvoeren en een aantal mensen die gaan opstaan en bloedfanatiek worden. Daardoor ontstaat een soort angstcultuur en dat is gewoon fout." 
 


 

Wat Oplaat vooral steekt is het feit dat de norm zonder enige vorm van overleg wordt gewijzigd. "In Nederland slachten we op een hele hygiënische manier kippen, zonder chloorkipjes. Er zijn hele strenge normen vastgelegd in de Hygiënecode die sinds 2004 van kracht is. Maar nu is een aantal mensen van mening dat de normen zo moeten worden aangescherpt dat het onmogelijk wordt om kippen te blijven slachten."

Graanvliesje
Partijen worden al afgekeurd en slachterijen bijna stilgelegd bij het minste of geringste graanrestje op het kippenkarkas, zegt Oplaat "Het wordt straks onbetaalbaar. We moeten een manier van slachten introduceren waardoor de slachtlijn onder een bepaalde snelheid moet zitten, waardoor je nog maar de helft van het aantal kippen kunt slachten, met als gevolg dat je nog maar de helft van het aantal kippen kunt slachten en achtduizend mensen die werkzaam zijn in de slachterijen hun baan niet kunnen houden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen