Gezondheid21 apr '16 08:43

Zo ziet radioactieve straling er uit op de foto

Auteur: Sam de Voogt

Greenpeace kan dankzij een nieuwe techniek met LED-lampen onzichtbare radioactieve straling toch zichtbaar maken. Met de techniek zijn foto's gemaakt van het gebied rondom Tsjernobyl.

Foto's: © Greg McNevin / Greenpeace
Foto's: © Greg McNevin / Greenpeace

Door een speciale LED-lamp aan te sluiten op meetapparatuur, zoals Geigertellers, kunnen metingen niet alleen met piepjes en uitslaande meters verricht worden, maar ook met beelden. "Als je aan het meten bent, beginnen er ter plekke lampjes te branden", zegt Jorien de Lege, campagneleider kernenergie bij Greenpeace. "Witte lampjes zijn voor stralingsniveaus die volgens de Russen nog toelaatbaar zijn, bij oranje lampjes heb je extra bescherming nodig."

 

Volgens De Lege laat de nieuwe meettechniek duidelijk zien dat dertig jaar na dato de kernramp in de Oekraiense stad nog altijd gaande is. "We vinden op bepaalde plekken straling die net zo hoog is als nu in Fukushima. We wisten dat veel radioactiviteit hier driehonderd jaar actief is, maar als je het in beeld brengt is het best confronterend." De foto's zijn gemaakt met extra lange sluitertijd om de straling zichtbaar te maken.

In 1986 ontplofte in Tsjernobyl een kernreactor. Als gevolg daarvan is een gebied van 4700 vierkante kilometer, dat nu de exclusiezone wordt genoemd, verloren gegaan. Maar ook daarbuiten zijn gebieden besmet geraakt. De Lege: "Volgens overheden zijn die gebieden net veilig genoeg wanneer je extra maatregelen neemt. Maar er wonen vijf miljoen mensen die jaarlijks zes keer de toegestane dosis krijgen als ze er 24 uur per dag zouden verblijven."

Gerelateerde artikelen