Gezondheid30 apr '15 08:03

'Laat ook huisarts abortuspil voorschrijven'

Auteur: Eva Oude Elferink

Niet alleen specialisten, maar ook huisartsen moeten de abortuspil mogen voorschrijven. Dat wil artsenkoepel KNMG. Vanaf morgen is de pil bij de apotheek op recept verkrijgbaar, maar vooralsnog mogen alleen specialisten die recept uitschrijven.

De abortuspil kan worden gebruikt als zogenoemde 'overtijdbehandeling', in de eerst zes tot acht weken van een zwangerschap. "Vrouwen die met dit probleem zitten, zoeken een oplossing en komen vaak eerst bij ons", zegt huisarts Niels Rossen.

 

De huidige wetgeving schrijft voor dat het afbreken van een zwangerschap een bijzondere behandeling is waar een bepaalde expertise voor nodig is en wat in een speciaal centrum moet worden uitgevoerd, zegt Rossen. "Maar klinieken zeggen zelf ook dat er ruimte is, zeker in de overtijdbehandeling, in de eerste lijn bij de huisarts."

Behoefte
Dat vraagt wel om enige specialisatie. Zo moeten huisartsen die een dergelijke behandeling willen uitvoeren in ieder geval een echo kunnen maken om het termijn van de zwangerschap te controleren. Maar de behoefte onder vrouwen om hiervoor bij hun huisarts te kunnen is er wel degelijk, zegt Rossen.

"Nog voordat deze discussie begon, kreeg ik jonge vrouwen in mijn praktijk die zeiden dat ze even gegoogled hadden en dat ze hadden gezien dat er ook bepaalde pillen zijn. Of ik hen daar niet bij kon helpen, want dat scheelt een hoop gedoe. Niet alle vrouwen willen dat, maar ze zijn er wel."

Richtlijn
Momenteel is het zo dat huisartsen wel een vergunning kunnen aanvragen, maar de regels daarvoor noemt Rossen 'omslachtig'. "Je moet er veel voor regelen en als ik uitreken dat we dit in onze praktijk misschien twee tot drie keer per jaar meemaken, vraag ik me af of dat rendabel is."

De bal ligt nu bij beroepsverenigingen als de Landelijke Huisartsen Vereniging en de NHG, de wetenschappelijke vereniging van Nederlandse huisartsen, zegt Rossen. "Zij zullen nu met de minister moeten kijken hoe de wetgeving aangepast kan worden of hoe die uitgelegd kan worden naar richtlijnen waarmee wij kunnen werken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen