Gezondheid11 dec '14 11:46Aangepast op 16 dec '14 15:32

Arbo Unie: advies SER gemiste kans

Auteur: Eva Oude Elferink

Het in september door de Sociaal Economische Raad gepresenteerde advies over arbeidsgerelateerde zorg, is een gemiste kans. Dat zegt Wim Schimmel, topman van arbodienst Arbo Unie. Ook verwijt Schimmel de SER een 'ouderwetse visie'.

Op aanvraag van de ministeries van Sociale Zaken en Volksgezondheid heeft de SER deze zomer een toekomstvisie opgesteld hoe de zorg in het bedrijfsleven kan worden verbeterd. Maar volgens Schimmel wordt in het advies ten onrechte gefocust op 'de bedrijfsarts die met verzuim bezig is'.

"We zouden het juist moeten hebben over preventie, dat is veel belangrijker om duurzaam oud te worden. En waarom alleen de bedrijfsarts? We hebben ook een bedrijfsmaatschappelijk werker, we hebben een arbeidshygiënist, een arbeidsdeskundige, noem maar op."

Het advies is volgens de topman bovendien een gemiste kans. Want, zo zegt hij: het is verdeeld.  "Werkgevers- en werknemersorganisaties zijn het niet met elkaar eens."

 

Basiscontract
Nog voor de kerst komt het kabinet met een standpunt over arbeidsgerelateerde zorg, op basis van het SER-advies. Als het aan Schimmel ligt, komt daarin meer nadruk te liggen op preventie, maar ook op het verbeteren van de toegankelijkheid van de bedrijfsgezondheidszorg.

Dat niet alleen: de topman is ook groot voorstander van een basiscontract. "Laten we gewoon met elkaar afspreken welke voor vorm van zorg je als werkgever altijd met een arbodienst overeenkomt. Dat basiscontract ligt klaar en het is heel gemakkelijk om dat in te voeren."

Toch is er ook een overeenkomst tussen de SER en Schimmel: beiden zijn er voorstander van bedrijfsgezondheidszorg toegankelijker te maken voor zelfstandigen zonder personeel.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen