Gezondheid26 nov '14 08:08

'Doorstart Sionsberg in afgeslankte vorm sluit goed aan bij populatie'

Auteur: Thijs Baas

Een doorstart als ziekenhuis in afgeslankte vorm is het meest waarschijnlijke scenario voor het in ernstige financiële problemen verkerende Sionsberg Ziekenhuis in Dokkum. Volgens Marcel Canoy, hoofdeconoom bij Ecorys en columnist bij het FD, zal een faillissement in ieder geval geen massale werkloosheid veroorzaken. "Op zichzelf is er in dit segment genoeg te doen in Nederland."

Foto: ANP
Foto: ANP

Het ziekenhuis gaat nog deze week dicht, meldt de Leeuwarder Courant. Er zou een schuld zijn van 40 miljoen euro, maar het ziekenhuis doet nog geen enkele mededeling. Volgens Harma Schrage, bestuurder bij Abvakabo FNV, is het personeel van de zorginstelling waar de Sionsberg onder valt gisteravond al ingelicht. "De 1.400 werknemers kregen van de bestuursvoorzitter te horen dat volgende week waarschijnlijk faillissement wordt aangevraagd." Op een andere bijeenkomst kregen zij te horen dat een doorstart mogelijk is.

Het meest waarschijnlijke scenario is volgens Marcel Canoy, hoofdeconoom bij Ecorys en columnist bij het FD, dat het ziekenhuis in afgeslankte vorm zal voortbestaan. "Dat is ook met de populatie best waarschijnlijk. Dan wordt het een onderdeel van een ander ziekenhuis, bijvoorbeeld Leeuwarden. Dat levert een beperkt aantal poliklinische diensten - of misschien nog wel meer - maar in ieder geval niet meer álles. En dat is vaak ook niet nodig, dat alle diensten verleend worden in een gebied met een krimpende bevolking."

Verder reizen
Het is even wennen, dat ook een ziekenhuis failliet kan gaan, erkent Canoy. "Als een ziekenhuis failliet gaat betekent dat óf dat de zorg wegvalt en patiënten verder moeten reizen, óf dat ze een doorstart maken en dat er dus een andere eigenaar komt die dezelfde diensten gaat leveren. En dan is er voor de patiënten niet zoveel aan de hand."

Op zich betekent een faillissement als dat van het Sionsberg Ziekenhuis overigens niet dat er niks mogelijk is. Sterker nog: een aantal artsen heeft aangekondigd zelf verder te willen gaan met een ziekenhuis. En dat zou wel eens een trend kunnen zijn, meent Canoy. "ik denk dat het sowieso vaker gaat gebeuren, ook met ziekenhuizen die niet in de problemen zijn. Ik vind dat een goede zaak, want dan is het makkelijker om de belangen van het ziekenhuis en de specialisten op één lijn te krijgen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen