Dreigend faillissement Intermetzo past in malaise jeugdzorg
Het dreigende faillissement van jeugdzorginstelling Intermetzo is bovenal het gevolg van een bureaucratisch probleem. Dat zegt Menno Oosterhoff, kinder- en jeugdpsychiater, tegen BNR. "Ik denk niet dat je een goed stelsel van specialistische hulp krijgt als je dat moet laten regelen door 396 gemeenten."
Veel instellingen hebben hun administratieve afdelingen volgens Oosterhoff enorm moeten uitbreiden en dat drukt fors op de begroting. Ook het dreigende faillissement van Intermetzo zou het gevolg zijn van betalingsachterstanden. En dat is niet verbazingwekkend onder het huidige gesternte, meent Oosterhoff. "In algemene zin is de bureaucratische belasting enorm voor instellingen. Tegelijkertijd hoorden we van gemeenten dat ze geld overhouden van het geld dat ze van het Rijk hebben gekregen."
NRC schrijft dat Intermetzo overleg voert met het ministerie van VWS om te voorkomen dat de instelling over de kop gaat. Intermetzo wil niet reageren op de berichten. De organisatie is actief in Flevoland, Utrecht en de Achterhoek. Er werken ongeveer 2.300 mensen die kinderen met ernstige gedragsproblemen helpen. De instelling kampt al langer met tegenvallende resultaten.
Jeugdzorg Nederland
Het past in de recente ontwikkeling dat steeds meer jeugdhulporganisaties in Nederland in ernstige
financiële problemen komen doordat gemeenten niet of veel te laat betalen, sinds het
overhevelen van zorgtaken van de rijksoverheid naar gemeenten, begin
vorig jaar, meent ook koepelorganisatie Jeugdzorg Nederland. "Daar
hebben vooral gespecialiseerde jeugdhulpinstellingen last van. Er is veel onduidelijkheid
over de voorwaarden van factureren. Daardoor wordt er te laat betaald
en ontstaan liquiditeitsproblemen. ''