Gezondheid6 mei '16 08:25Aangepast op 6 mei '16 11:50

Meer onderzoek kankermedicijnen mogelijk gemaakt

Auteur: Marjan van den Berg

Artsen mogen nieuwe medicijnen gaan testen op kankervormen waarvoor deze niet zijn geregistreerd.

ANP
ANP

Daarvoor is een samenwerking gesloten tussen artsen en twee grote farmaceuten; met zes andere bedrijven wordt nog onderhandeld, meldt de Volkskrant. De farmaceuten geven middelen vrij voor onderzoek. Artsen houden op hun beurt bij hoe deze medicijnen werken bij bepaalde groepen patiënten.

Het gaat om medicijnen die al geregistreerd zijn voor de behandeling van bepaalde typen kanker, maar die mogelijk ook werkzaam kunnen zijn voor kleine groepen patiënten met andere vormen van kanker. "Daar is het heel lastig voor om dat medicijn dan ook die patiënten beschikbaar te krijgen", zegt Emile Voest, medisch directeur bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

Wereldwijd dezelfde vraag
Vervolgens zijn zulke medicijnen bij die kleinere groepen patiënten nog onvoldoende getest. Voest: "Wat je nu ziet, is dat doktoren af en toe zo'n patiënt vinden met zo'n rare DNA-fout waarvan ze weten dat er al een medicijn is, dat medicijn dan via de farmaceut proberen te regelen, maar eigenlijk komt die informatie niet breed beschikbaar, zodat je ziet dat óf een succes óf juist dat het niet werkt, niet met elkaar gedeeld wordt."

Daardoor weten we dus niet zeker of bepaalde kankermedicijnen voor andere kankersoorten goed kunnen werken.

 

  

Het is dan ook de bedoeling dat zulke informatie nu internationaal bijeen wordt gebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen