Gezondheid13 sep '17 07:46Aangepast op 13 sep '17 13:13

Verkoop vitamine D explosief gestegen

Auteur: BNR Webredactie

Vitamine D gaat veel meer dan vroeger de toonbank over. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs apotheken en drogisterijen.

Werd er vijf jaar geleden nog 670.000 keer vitamine D verstrekt in openbare apotheken, vorig jaar was dat tien keer meer, dus 6,5 miljoen keer. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) die BNR opvroeg.

Drogisterijen Kruidvat en Etos zeggen over diezelfde vijf jaar dat ze een verdubbeling van het aantal supplementen met vitamine D hebben gezien.

De Vitaminstore, een winkel voor voedingssupplementen, ziet al jaren een stijging van 50 procent per jaar. Een paar jaar terug stond het product nog in de top 20, maar vitamine D staat al geruime tijd op nummer 1, laten ze aan BNR weten.

Vitamine D zorgt voor een goede botopbouw en wordt vooral door ouderen geslikt om botbreuken te voorkomen.

Advies

Er zijn meerdere oorzaken waardoor mensen meer vitamine D zijn gaan gebruiken, zegt Suzan Tuinier, voedingsdeskundige van het Vitamine Informatie Bureau. ‘Er is een officieel advies van de Gezondheidsraad. Die geldt al een aantal jaren, maar ik heb het idee dat het nu wat meer wordt opgevolgd.’

Lees ook: 'Laat de gemeente medicijnafval ophalen bij de apotheek'

Ook besteden huisartsen er waarschijnlijk meer aandacht aan, zegt Tuinier. ‘Er is een NHG standaard fractuurpreventie. Daarin wordt ook het gebruik van vitamine D extra onderstreept. Waarschijnlijk is dat ook een oorzaak.’

Onderzoek

Daarnaast wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de vitamine. Vorig jaar verschenen er alleen al meer dan 4200 publicaties over vitamine D, zegt Tuiner. Tot slot zijn er mensen die op het idee komen om de vitamine te slikken, omdat zij mensen in hun omgeving het zien gebruiken.

Gerelateerde artikelen