Gezondheid26 sep '17 09:59

Zorgpremie én eigen risico verlaagd

Auteur: Noémi Prent

De eerste nieuwe zorgpremie is bekend. DSW Verzekeringen verlaagt vanaf 2018 de premie met 6 euro en het eigen risico met 10 euro per jaar.

(Foto ANP)

Traditioneel rond deze tijd van het jaar komt de piepkleine zorgverzekeraar DSW uit Schiedam als eerste met de nieuwe zorgpremie voor volgend jaar. Maar ook al is DSW een kleine speler, vaak zet deze zorgverzekeraar wel de trend voor de grote jongens die later dit najaar met hun premies komen.

'Symbolisch bedrag'

De zorgpremie komt bij DSW voor zowel individueel als collectief verzekerden in 2018 uit op 1290 euro. Het eigen risico bedraagt 375 euro.

DSW-directeur Chris Oomen laat weten dat de verlaging van zowel de zorgpremie als het eigen risico een principekwestie is. 'Het is een symbolisch bedrag om te laten zien dat we vinden dat de hoogte van het eigen risico zijn doel voorbijschiet.'

De Schiedamse verzekeraar wil hiermee laten zien dat ze vindt dat de kosten eerlijker verdeeld moeten worden tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

Wettelijk bepaald

De hoogte van het eigen risico is overigens wettelijk bepaald. Maar in een aantal gevallen mag een verzekeraar daar toch van afwijken.

Zorgeconoom Michiel Verkoulen vindt het een goed teken om te zien dat concurrentie tussen zorgverzekeraars werkt. 'Het gaat niet om prijs, maar ook om gevoel. Ik ben benieuwd wat zorgverzekeraars anderen zullen laten zien. Het zou me niets verbazen als de premies minder hoog worden dan wat het kabinet geraamd heeft.'

De DSW-baas verwacht niet dat de verschillen tussen hem en de andere verzekeraars heel groot zullen zijn. 'Op het moment dat het verschil tussen de rest en ons groot is, schieten we in onze eigen voet. U moet er echt van uitgaan dat ze gemiddeld op hetzelfde verschil met datgene wat in de miljoenennota is geraamd zullen uitkomen.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen