Gezondheid31 okt '17 08:54Aangepast op 31 okt '17 12:41

Pas op: drop kost je de kop

Auteurs: BNR Webredactie en Wesley Schouwenaars

De Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit FDA waarschuwt op de vooravond van Halloween voor drop. Teveel drop eten kan volgens de FDA in het extreemste geval tot de dood leiden.

Volgens de FDA moet je voorzichtig zijn met drop, zeker als je ouder dan veertig bent. Dan zou twee weken lang elke dag 60 gram drop eten kunnen leiden tot een hartritmestoornis. Dat komt door glycyrrinezuur, een zoethoutextract dat veelvuldig gebruikt wordt bij het produceren van drop. Het glycyrrinezuur kan ervoor zorgen dat het kalium in je lijf daalt. Hierdoor krijg je een onregelmatig hartritme en een hoge bloeddruk.

'Ik denk dat het wel meevalt', zegt Walter van den Bergh, intensivist aan het UMC Groningen. 'Dit doet de FDA elk jaar rond Halloween. Je moet gewoon een beetje normaal doen, denk ik. Dat je niet elke dag absurde hoeveelheden drop moet eten, lijkt me wel verstandig.'

Van den Bergh legt uit dat incidenteel een grotere hoeveelheid drop dan normaal eten - bijvoorbeeld een heel zakje - niet zo'n probleem is. 'Maar heb je er geen rem op, dan heeft het inderdaad wel wat gezondheidsrisico's. Het kan tot chronische klachten leiden. Extreme hoeveelheden kunnen inderdaad tot hartritmestoornissen leiden.'

Van den Bergh heeft in het verleden weleens mensen met gezondheidsklachten voorbij zien komen doordat ze grote hoeveelheden drop aten. 'We hebben één keer een vrouw gehad die wilde stoppen met roken. Dat lukte heel goed, maar in plaats van een sigaret nam zij grote hoeveelheden drop tot zich. Dat leidde tot een grote stijging van de bloeddruk, het gezichtsveld viel uit en ze had ook last van hersenstuwing. Dat is gelukkig wel weer hersteld.' Het advies van de FDA luidt hoe dan ook: eet, ongeacht je leeftijd, nooit grote hoeveelheden drop.

Gerelateerde artikelen