Gezondheid13 nov '17 18:07

Slechts 7 procent wisselt van zorgverzekeraar

Auteur: Kay Rutten

De prijzen van de verschillende zorgverzekeringen verschillen flink. De grootste stijger dit jaar rekent 10,35 euro per maand erbij, de grootste daler 11,45 euro per maand eraf. Overstappen kan dus lonen, toch doet maar een kleine groep Nederlanders dat ook daadwerkelijk.

(Foto: ANP)

Slechts zeven procent van de mensen stapt ieder jaar over van zorgverzekering. 'Dat zijn toch 1,2 miljoen mensen per jaar', zegt Erik Schut, zorgeconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. 'Je moet er niet aan denken dat de helft van Nederland zou overstappen', zegt hij. Volgens de zorgeconoom zou er dan sprake zijn van een gigantische administratieve chaos.

Vooral jongeren stappen over

Toch mag het aantal overstappers wel wat omhoog volgens Schut. 'Het is altijd verstandig om te kijken of je als consument ergens anders een beter aanbod kan krijgen', zegt hij. Volgens de zorgeconoom is die zeven procent die jaarlijks overstapt, vaak ook nog eens dezelfde mensen. 'De helft van de mensen switcht sowieso nooit, het zijn vooral jongere hogeropgeleide consumenten die switchen.' De zorgeconoom denkt dat dit komt omdat de jongeren meer prijsgevoelig zijn en toch al gewend zijn om veel te switchen, zoals bijvoorbeeld met telefoonabonnementen. 'Het kan ook te maken hebben met het feit dat veel mensen bang zijn dat zij hun aanvullende verzekeringen niet kunnen houden als ze wisselen van zorgverzekering.'

Collectieve contracten

De belangrijkste reden voor het lage overstappercentage is volgens Schut waarschijnlijk de collectieve verzekeringen. 'Een heel groot gedeelte van de verzekerden zit bij hun werkgever in een collectief contract, dat levert toch gauw al zeven procent korting op een zorgverzekering op.' Toch is het voor die groep ook aan te raden hun zorgverzekering nog een keer onder de loep te nemen. 'Kijk daarbij niet alleen naar de prijs maar let er ook op wát de verzekering vergoed', wil de zorgeconoom nog meegeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen