Gezondheid16 nov '17 13:16

Bloedgroep bepaalt hoe snel je overlijdt aan luchtvervuiling

Auteur: BNR Webredactie

Hoe gevoelig je bent voor luchtvervuiling bepaalt je bloedgroep. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek. Mensen met bloedgroep O overlijden minder snel aan vervuilde lucht dan mensen met bijvoorbeeld bloedgroep A of B.

( ANP XTRA)

Volgens Hugo Ten Cate, vasculair geneeskundige in het Maastricht Universitair Medisch Centrum, zijn vooral de ultrafijne, onzichtbare deeltjes het schadelijkst voor onze gezondheid. Deze deeltjes vernauwen niet alleen de luchtwegen, ook mensen met hart- en vaatziekten zijn hier kwetsbaarder voor. ‘Deze ultrafijne deeltjes activeren het ontstekingsmechanisme in ons lichaam, daardoor wordt ook de bloedstolling geactiveerd. Normaal is dat gunstig, maar bij overmatige bloedstolling kan trombose ontstaan.’ Stolsels in belangrijke bloedvaten zoals het hart, kransslagader of in de hersenen kunnen uiteindelijk leiden tot beroertes.

Bloedgroep

‘Het is al enige jaren bekend dat mensen met bijvoorbeeld bloedgroep B een sterkere activatie van de bloedstolling hebben dan mensen met bloedgroep O.’ Wanneer je dit combineert met de uitkomsten van dit Amerikaans onderzoek, kun je dus concluderen dat je bloedgroep bepaalt hoe gevoelig je bent voor luchtvervuiling.

Huisarts

Toch benadrukt Ten Cate dat we niet massaal naar de huisarts hoeven om te testen welke bloedgroep we hebben. ‘De absolute risico’s zijn klein, zeker in een land als Nederland.’ Dat geldt volgens hem niet voor steden waar sprake is van ernstigere luchtvervuiling zoals Delhi en Beijing.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen