Gezondheid20 nov '17 14:54

Wijkverpleging komt in actie

Auteur: BNR Webredactie

Wijkverpleegkundigen zijn vandaag in actie gekomen voor het vele administratieve werk dat zij moeten doen. Uit onderzoek van initiatiefnemer denktank (Ont)Regel De Zorg is namelijk gebleken dat wijkverpleegkundigen per week 49 procent van hun werktijd besteden aan administratief werk. Daarom zullen zij vandaag alleen het broodnodige registreren.

DEN HAAG - Bij een woning in de Larensestraat in Den Haag is vannacht een baby gevonden. Die was daar te vondeling gelegd. ANP BART MAAT
DEN HAAG - Bij een woning in de Larensestraat in Den Haag is vannacht een baby gevonden. Die was daar te vondeling gelegd. ANP BART MAAT ( ANP)

De Denktank (Ont)Regel De Zorg bracht van 1 augustus tot en met 18 november 2017 in kaart hoeveel tijd zorgmedewerkers kwijt zijn aan administratie. Uit het onderzoek kwam naar voren dat wijkverpleegkundigen de helft van de tijd besteden aan administratie. Daar wil de denktank verandering in brengen.

Volgens Lisanne van Eersel van de denktank is er een disconnectie tussen de beleidsmakers en de mensen op de werkvloer. 'Momenteel zijn we er mee bezig om het gesprek tussen beide partijen aan te gaan,' vertelt Van Eersel. De Denktank (Ont)Regel de Zorg probeert de administratielast in de zorg in kaart te brengen aan de hand van twee tools.

Tools

'Een van de tools die we hebben ontwikkeld is de trechter,' vertelt ze. 'Hierin zitten drie filters met vragen over noodzakelijkheid, werkzaamheid en doelmatigheid.' Het doel van de trechter is dat er op beleidsniveau gekeken kan worden welke administratieve handelingen door de filters heenkomen en dus moeten blijven.

Daarnaast is de argumentatiekaart bedacht. Hierbij kijken de wijkverpleegkundigen zelf of zij een administratieve handeling willen blijven uitvoeren. 'Het is denkgereedschap wat wij hebben ontwikkeld,' vertelt Van Eersel. Dit denkgereedschap wil de denktank gebruiken om van dingen van de werkvloer terug te krijgen naar de beleidstafel.

Broodnodig

Vandaag komen de wijkverpleegkundigen dus in actie door alleen te registreren wat nodig is. Urenregistratie, doelgroepenregistratie en administratie voor de zorginspectie laten ze vandaag achterwege. 'Iedereen heeft belang bij een goed zorgstelsel,' vertelt Van Eersel. Volgens de actievoerders levert de actie meer zorg op. Wanneer zorgverpleegkundigen minder administratieve handelingen hoeven te doen, kunnen de zorgverpleegkundigen zich meer richten op de zorg zelf. In de tijd van een tekort aan personeel is dat dan ook broodnodig nodig.

Gerelateerde artikelen