Gezondheid22 nov '17 17:40

Luchtvervuiling leidt tot slecht sperma

Auteur: BNR Webredactie

Mannen die veel fijnstof inademen blijken slecht kwaliteit zaad te hebben. Dit blijkt uit een onderzoek onder ruim zesduizend Taiwanese mannen, waarbij is nagegaan of er een verband is tussen de kwaliteit van de sperma en van de lucht.

(ANP Koen van Weel)

Volgens Gert Dohle, uroloog in het Erasmus Medisch Centrum, is fijnstof wel het minste dat van invloed is op de kwaliteit: 'Veel roken, overgewicht, slechte voeding en ook alcoholgebruik zijn een tal van zaken die directe invloed hebben op de zaadkwaliteit.' Maar ook strakke broeken, hete baden en warme laptops doen het zaad niet veel goeds. 'Een consequentie van dit alles is dat het lastiger is voor de partner om in verwachting te raken', vertelt Dohle. 'Het duurt dus langer voordat een zwangerschap optreedt.' In extreme gevallen leidt het tot onvruchtbaarheid.

Stad vs platteland

Uit onderzoek bleek ook dat stadsmensen meer kans hebben op slecht zaad dan jongens van het platteland. Ook Gert Dohle bevestigt dit: 'Het onderzoek spreekt van een 'important public health challenge'. Hiermee bedoelen ze dat fijnstof meer doet met onze gezondheid dan we willen en dat dus ook de zaadkwaliteit achteruit gaat.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen