Gezondheid5 dec '17 06:00Aangepast op 5 dec '17 06:35

ACM houdt ziekenhuisfusies scherper in de gaten

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat het toezicht op ziekenhuisfusies verscherpen. Uit onderzoek van de toezichthouder blijkt dat fusies in het verleden hebben geleid tot hogere prijzen voor operaties en andere ingrepen.

(ANP.)

Dat schrijft het Financieele Dagblad. Het onderzoek, dat vandaag wordt gepubliceerd, laat zien dat de prijzen van fusieziekenhuizen in de afgelopen jaren meer zijn gestegen dan bij niet-gefuseerde ziekenhuizen. Het verscherpte toezicht kan uiteindelijk leiden tot een fusieverbod. Dit gebeurde echter nog maar één keer, bij de beoogde fusie tussen het Stichting Albert Schweitzer Ziekenhuis en de Rivas Zorggroep.

Eerdere kritiek

Op dit moment hebben ziekenhuizen twee officiële goedkeuringen nodig bij een beoogde fusie: één van de ACM en één van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Patiëntenfederatie NPCF was eerder al kritisch over de fusies vanwege prijsstijgingen. Ook zorgverzekeraars zijn kritisch, omdat zij hun onderhandelingspositie zien verslechteren. Er is eigenlijk maar één keer een ziekenhuisfusie afgekeurd, zegt Marieke ten Katen, journalist bij het FD. 'En daar hebben ze behoorlijke kritiek op gehad vanuit de politiek en patiëntenfederatie.'

De NZa constateerde in 2015 al dat het risico op prijsstijgingen groot is bij fusies. Daarom werd gepleit voor een grens van een maximale prijsstijging van vijf procent na een fusie. Op basis van dat criterium hadden acht van de dertien fusies sinds 2011 niet goedgekeurd mogen worden. Volgens de ACM wordt de roep steeds luider om bij een ziekenhuisfusie te toetsen of het publieke belang er wel wat aan heeft. Op dit moment hebben de beide toezichthouders hier geen wettelijke bevoegdheden op.

Een logische verklaring voor de prijsstijgingen is de grotere marktmacht en daarmee sterkere onderhandelingspositie met zorgverzekeraars, zegt Ten Katen. 'De ACM durft dat verband nog niet één op één te leggen, maar dat is wel de logische gedachte erachter. Inderdaad is het al meerdere keren genoemd als risico van fusies, dat zie ziekenhuizen hogere prijzen kunnen vragen doordat ze een grotere partij in de markt worden.' De ACM heeft inmiddels aangegeven het toezicht te verscherpen.

Vorig jaar constateerde de ACM al dat fusies niet aantoonbaar de kwaliteit van de ziekenhuizen verbeteren door de grotere volumes van gefuseerde ziekenhuizen. Een reden te meer voor de ACM om de bal nog meer bij de ziekenhuizen neer te leggen, zegt Ten Katen, die eerst zullen moeten aantonen dat de kwaliteit verbetert en er geen risico's voor de prijzen zijn. 'Dan pas zullen ze toestemming geven voor zo'n fusie.' Of dat betekent dat meer fusies zullen worden afgeschoten? 'Dat is wel de verwachting.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen