Gezondheid13 dec '17 16:33Aangepast op 13 dec '17 17:21

Kinderen zien beter als ze buitenspelen

Auteur: Babette Bakker

Kleine kinderen die veel buiten spelen hoeven minder snel aan een bril. Dat blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse hoogleraar oogheelkunde Caroline Klaver. Hoe meer kinderen op beeldschermen turen, hoe slechter hun ogen nog kunnen scherpstellen op de horizon. En dan hebben ze een brilletje nodig.

(Foto Harmen van der Veen)

Kinderen turen te veel naar schermpjes

Steeds meer kinderen worden bijziend. Dat komt doordat ze te veel naar schermpjes turen, ze boeken van te dichtbij lezen en doordat ze te weinig buitenspelen. In Europa heeft op het moment bijna 50 procent van de twintigers last van bijziendheid en dit aantal zal de aankomende jaren alleen nog maar oplopen als er niks gebeurt. Uiteindelijk kan dat zelfs leiden tot blindheid.

Mensen met bijziendheid hebben ovale, langgerekte ogen. Daardoor moet de ooglens zich constant inspannen om het licht scherp op het netvlies te krijgen. Wanneer je vaker naar buiten gaat, ontspannen de ogen door de enorme hoeveelheid licht die dan op de ooglens komt.

Elke dag twee uur buitenspelen

De twintigers van de toekomst moeten daarom elke dag minimaal twee uur naar buiten zodat de ogen zich dagelijks goed kunnen ontspannen. Meester Johan Kleijn van Buitenschoolse Opvang Natuurfontein uit Amsterdam wist er nog niks vanaf, maar de kinderen zijn wel elke dag buiten, laat hij weten aan verslaggever Harmen van der Veen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen