Gezondheid6 jan '18 14:51

Stoppen met roken? Maak een stappenplan

Auteur: Bastiaan Kleinjan

2018 is begonnen, de tijd van de goede voornemens is aangebroken. Cliché-voornemen nummer 1: stoppen met roken. Maar hoe?

Image
( ANP)

Bijna iedere roker heeft wel eens een poging gewaagd om te stoppen, maar is dat uiteindelijk niet gelukt. Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker doen hun best om de kinderen die nu geboren worden, op te laten groeien in een rookvrije generatie. 'Een van de meest gehoorde valkuilen is dat mensen een sigaret opsteken als ze stress ervaren', zegt De Kanter. 'Als stoppers niet begeleid worden, valt 95 procent weer terug. Goede begeleiding is daarom heel belangrijk', vult Dekker aan.

Maak een stappenplan

Een belangrijke eerste stap voor stoppers is het maken van een stappenplan. Weet waar de valkuilen voor terugval liggen en bereid je daar op voor. 'Driftbuien, woedebuien, je moet het allemaal in dat plan opnemen. Het stappenplan moet je goed invullen', zegt Dekker. 'Wacht niet tot je op feestjes bent, maar bedenk van tevoren een plan hoe je daar niet gaat roken', noemt De Kanter als voorbeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen