Ook aangifte ziekenhuis tegen tabaksfabrikanten
Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis sluit zich als eerste ziekenhuis aan bij de groeiende rij aanklachten tegen de vier grootste tabaksproducenten.
Volgens het ziekenhuis wordt het hoog tijd dat het Openbaar Ministerie de producenten van tabakswaren gaat vervolgen, om ervoor te zorgen dat de strijd tegen kanker als gevolg van roken eindelijk succes kan hebben. ‘Onze onderzoekers en behandelaars zoeken continu naar een oplossing voor het kankerprobleem en naar de beste behandeling voor al hun patiënten’, zegt René Medema, bestuursvoorzitter van het AVL, dat gespecialiseerd is in kankerbehandelingen, in het Financieele Dagblad.
Centraal in de aanklacht staat de term ‘sjoemelsigaret’. In sigaretten zitten kleine gaatjes waardoor rokers minder schadelijke stoffen binnen zouden moeten krijgen. Volgens de aanklagers blijkt echter uit onderzoek dat rokers met hun mond en vingers die gaatjes grotendeels afsluiten, waardoor zij veel meer giftige stoffen zouden binnenkrijgen dan uit testen blijkt én dan is toegestaan volgens de Tabakswet.
Sterfte als gevolg van roken
Volgens het Antoni van Leeuwenhoek sterft 30 procent van de patiënten in dat ziekenhuis aan de gevolgen van roken. 'Wij hebben als ziekenhuis een missie om kanker terug te dringen maar ook om het te voorkomen', licht René Medema, bestuursvoorzitter van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis de aangifte toe. Volgens de bestuursvoorzitter kan je de sigarettenfabrikanten niet vergelijken met producenten van suikerhoudende producten of bijvoorbeeld rood vlees, zaken die ook slecht voor je zijn. 'Deze producenten proberen hun producten echt zo verslavend mogelijk te maken, je kan je afvragen of dit nog iets te maken heeft met vrije wil.'
De aangifte tegen Phillip Morris, British American Tobacco, Imperial Tobacco en Japan Tobacco begon in 2016 met de beschuldiging van longkankerpatiënt Anne Marie van Veen en advocaat Bénédicte Ficq van ‘zware mishandeling met de dood tot gevolg’, ‘opzettelijke benadeling van de gezondheidszorg’en ‘valsheid in geschrifte’ aan het adres van de fabrikanten Vorig jaar sloot ook KWF Kankerbestrijding zich aan bij de strijd.
'Dapper en terecht'
Het AVL kon naar eigen zeggen niets anders doen dan zich bij de aangifte aansluiten. Doordat zich nu ook een ziekenhuis aansluit bij de groep, betekent volgens Ficq voor dat zij een veel sterkere zaak hebben. ‘Ik vind het heel dapper en buitengewoon terecht dat de artsen zich hierover durven uitspreken. Op deze manier wordt het maatschappelijk draagvlak van de aanklacht ongelooflijk vergroot.’ Ook beleggers trekken zich steeds meer uit de sector terug. De pensioenfondsen PME, PMT, PGGM en ABP staakten al hun beleggen in tabak.