Gezondheid22 feb '18 18:21Aangepast op 22 feb '18 19:47

Philip Morris wil.... rookvrije toekomst!

Auteur: BNR Webredactie

Er is iets geks aan de hand in tabaksland. Grote speler Philip Morris heeft tabak van de rook en is op zoek naar alternatieve tabaksproducten.

Van den Driest erkent dat roken erg schadelijk is voor de gezondheid. Daarom zet zijn bedrijf vol in op een rookvrije toekomst: 'En daar bedoelen we mee een toekomst gebaseerd op innovatieve, rookloze producten. Onze doelstelling is dat deze rookloze alternatieven de traditionele tabaksproducten zo snel mogelijk vervangen. Dat gaat alleen niet van de ene op de andere dag, omdat de concurrentie dan meteen in dat gat stapt'.

In Nederland roken nog ruim drie miljoen mensen volgens Van den Driest. 'Veel van die mensen kiezen ervoor om te blijven roken en die zijn dus gebaat bij minder schadelijke alternatieven.' Advocaat Ficq legt er juist de nadruk op dat roken verslavend is en dat mensen helemaal geen keuze hebben. Maar volgens Van den Driest laat het besluit van het OM niets aan duidelijkheid te wensen over.

Japan

Een tijdslimiet waarbinnen de sigaretten zijn uitgebannen, kan of wil Van den Driest niet noemen, maar hij haalt het voorbeeld van Japan aan. Dat is het eerste land waar Philip Morris, drie jaar geleden, een alternatief rookloos product op de markt heeft gebracht. 'Inmiddels heeft dat een marktaandeel van ruim 15 procent. Dat is gepaard gegaan met het afnemen van het aantal rokers, ook met ongeveer 15 procent. Dus daar zie je dat we echt hele concrete stappen aan het zetten zijn.'

Voor Nederland hoopt Van den Driest dat de rookvrije toekomst zo snel mogelijk begint. Maar dat kunnen de sigarettenfabrikanten volgens hem niet alleen. 'De overheid heeft daar ook een rol in. Die moet de consument, de roker, van correcte informatie voorzien dat er een verschil in risico is tussen verschillende tabaksproducten.'

Antoni van Leeuwenhoek

Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis is het eerste ziekenhuis dat zich aansloot bij de zaak van advocaat Benedicte Ficq. Bestuursvoorzitter René Medema vindt het mooi dat Philip Morris zich wil inzetten voor een rookvrije toekomst, maar vindt dat de tabaksgigant vooral ook z'n best moet doen voor een kankervrije samenleving.

Allereerst moet er dan ook een eind komen aan de sjoemelsigaret, zegt hij : 'Ik kan mij geen goeie argumentatie voorstellen waarom je de sjoemelsigaret op de markt houdt, want zij weten, net zo goed als dat wij dat allemaal weten, dat die ervoor zorgt dat de roker te hoge doseringen van schadelijke en verslavende stoffen binnenkrijgt.

'Wij willen door'

Medema steunt Ficqs poging om via het gerechtshof alsnog vervolging af te dwingen: 'Wij hebben inderdaad 1 februari aangifte gedaan als eerste ziekenhuis in Nederland en hebben kunnen zien dat die stap heel gretig gevolg heeft gekregen'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen