
Vijf jaar geleden onderzocht dat blad de verwevenheid tussen de tabakslobby en de Nederlandse overheid. Conclusie: de tabakslobbyisten wisten feilloos hun weg naar de beleidsmakers in Den Haag te vinden. De Nederlandse overheid beloofde beterschap middels een speciaal transparantieregister. Maar dat levert dus niet de gewenste openheid op. Twee jaar na de maatregelen wordt nog steeds ruim eenderde van de contacten tussen ministeries en de tabaksindustrie niet geopenbaard.
Daar komt bij dat het register een zooitje is: stukken staan pas een half jaar later online, ze staan door elkaar heen en het systeem is bovendien fraudegevoelig, want data waarop gesprekken hebben plaatsgevonden, zijn heel makkelijk aan te passen.
Accijnsverhoging
Voor Wanda de Kanter, longarts bij het Antonie van Leeuwenhoek en voorzitter van de stichting Rookpreventie Jeugd, komt het nieuws bepaald niet als verrassing: 'We checken dat transparantieregister. Er staat vrijwel niks in. en als er wat staat, staat er een datum in, maar over de inhoud hoor je al helemaal niets. En als je kijkt naar de meest effectieve maatregelen om kinderen niet aan het roken te krijgen, zoals accijnsverhoging en beperking van de verkooppunten, dan zie je dat de tabaksindustrie zeventig keer het ministerie van Financiën heeft bezocht, zonder enige uitleg waar dat over gaat. Wat doen die mensen daar? Ze hebben helemaal niet het recht om op zo'n manier met ministeries te gaan praten.'
'In het regeerakkoord is opgenomen 'een rookvrije generatie'', vervolgt de Kanter, 'maar als de accijnzen niet worden verhoogd en de tabakslobby het beleid blijft bepalen, blijft dat windowdressing en dan gaat er helemaal niets gebeuren'.
Straks om 12:30 in Hemmen een gesprek met Marcel Metze, hoofdredacteur van de Onderzoeksredactie Tabak.