Gezondheid29 mrt '19 08:51Aangepast op 29 mrt '19 09:08

Oncologen boos over wegsturen longartsen

Auteur: BNR Webredactie

Het gedwongen vertrek van longartsen Wanda de Kanter en Paulien Dekker uit de Alliantie Rookvrij Nederland is veel oncologen in het verkeerde keelgat geschoten.

Volgens het KWF zijn de twee artsen te activistisch. 27 oncologische beroepsorganisaties spreken nu hun steun uit voor de twee longartsen.

Het wegsturen van De Kanter en Dekker kwam niet onverwacht, zegt professor Lucas Stalpers, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Oncologie. De twee artsen gaan niet bepaald zachtzinnig te werk. Ze blijven wijzen op de 20.000 doden per jaar door kanker en vinden dat de Alliantie veel te traag werkt.

Maar deze acties hebben de afgelopen tien jaar wel degelijk gewerkt, zegt Stalpers. 'En dat komt doordat mensen als Wanda de Kanter en Paulien Dekker opstaan en overal aankloppen.' Stalpers heeft aangeboden te bemiddelen in de zaak.

De kwestie heeft ook nog een positief staartje: sinds deze week bekend werd dat de longartsen uit de alliantie gezet zijn, doneren particulieren veel meer dan anders aan de Stichting Rookpreventie Jeugd. In drie dagen is er ruim 13.000 euro binnengekomen, zonder campagne.

Gerelateerde artikelen