Ziektemaker filet americain kost gezondheidskas tientallen miljoenen
Wie 'filet americain' langer wil bewaren, kan het beter invriezen. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. De bacterie 'toxoplasmose' in rauw vlees kan tot ernstige aandoeningen leiden. Ook is het een duur geintje, de gezondheidskosten ervan bedragen jaarlijks tien tot dertig miljoen euro, volgens berekeningen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid.
Jaarlijks worden er ongeveer 750 mensen ziek van toxoplasmose, de bacterie die in rauw vlees kan zitten. Maar dat kan voorkomen worden als het beleg twee dagen ingevroren wordt. Dat kan tientallen miljoenen aan zorgkosten schelen. 'Filet Americain wordt gemaakt van rundergehakt, toxoplasmose komt daar amper in voor. Dat je van rauw rundvlees die bacterie kan krijgen is wel heel kort door de bocht', aldus IJsbrand Velzeboer, expert op het gebied van voedselveiligheid.