Gezondheid8 jul '19 12:19

'Kruidensupplementen kunnen werking van medicijnen verminderen'

Auteur: BNR Webredactie

Kruidensupplementen kunnen de werking van medicijnen verminderen. Dat heeft het College ter beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) onderzocht. Het gaat dan om bijvoorbeeld groene thee, kurkuma en knoflook.

Uit onderzoek blijkt dat 10 procent van de mannen, 17 procent van de vrouwen en 13 procent van de kinderen kruidensupplementen gebruiken. Deze supplementen worden niet beoordeeld door het CBG en vallen onder de warenwet. Kruidengeneesmiddelen worden wel van tevoren gekeurd.

Het gaat volgens het CBG vooral om het innemen van kruidengeneesmiddelen of -supplementen, niet om de hoeveelheden die doorgaans in het eten worden gebruikt. 'We hebben geen aanwijzingen dat het drinken van een paar koppen groene thee invloed heeft', zegt de woordvoerder, 'maar het heeft wel effect vanaf een halve liter groene thee of meer per dag.'

LUISTER OOK: Hoe zorgen we ervoor dat ouderen minder medicijnen slikken?

Hoogleraar Ron Mathijssen van het Erasmus MC zegt geregeld kankerpatiënten in zijn praktijk te krijgen die kruidenproducten slikken. 'Patiënten krijgen het aangeraden door vrienden of de buurvrouw', zegt Mathijssen. Als hij patiënten niet expliciet vraagt of ze kruidensupplementen nemen, melden ze het vaak niet. 'Zodra ik echt doorvraag, hoor ik vaak dat ze er wel vijf, tien of vijftien verschillende middelen bij nemen.'

Soms reageren patiënten heftig als hij hen vertelt dat ze ermee moeten stoppen. 'Mensen die chemotherapie krijgen, zeggen echt baat te hebben bij sint-janskruid. Ze zijn minder misselijk en hoeven minder vaak over te geven. Dat is logisch: de concentratie van medicijnen in het bloed is lager als gevolg van deze interactie.' Dit probleem wordt volgens hem enorm onderschat.

Gerelateerde artikelen