Gezondheid8 aug '19 17:33Aangepast op 8 aug '19 17:58

'Zonder maatregelen gaan GGZ-instellingen failliet'

Auteur: BNR Webredactie

Als er geen ingrijpende maatregelen worden genomen, gaan GGZ-instellingen failliet. Dat staat in een rapport van KPMG. Volgens het accountants-en adviesbureau zijn de marges in de GGZ te krap en er is te weinig personeel. Voor innovatie is er amper geld, terwijl juist daar volgens KPMG de oplossing ligt. Apps en robots zouden patiënten kunnen helpen en zelfs menselijk zorgpersoneel kunnen vervangen, zegt Karin Lemmens van KPMG.

LUISTER OOK: 'Zorgkosten kunnen onbeheersbaar worden.'

Volgens Lemmens biedt technologie de uitweg voor de enorme druk die op de GGZ ligt. 'Ik denk dat de empathische chatbot zeker tot de mogelijkheden behoort. Sommige technologie kan al herkennen in wat voor sfeer je bent. Dat is belangrijke informatie om naar te kunnen handelen.'

Volgens Mark Blom, Psychiater en lid Raad van Bestuur Parnassiagroep, benadrukt het rapport ook dat de marges in de zorg krap zijn. Zelf gebruikt de GGZ-aanbieder de chatbot voorzichtig: 'Er kleven nu nog wat beveiligingsproblemen aan. Het is vooral een steun bij een lopende behandeling. Bij angststoornissen komen mensen na twee weken vertellen of het wel of niet gelukt is. Nu kunnen ze chatten op het moment dat ze er last van hebben. Tess de chatrobot kan mensen eraan herinneren dat ze oefeningen kunnen doen.

Zorgrobot Pepper leert kinderen samen met een verpleegster wat zij kunnen doen om hun blaasproblemen te verhelpen op de PIPO-poli van ziekenhuis Maxima Medisch Centrum (MMC)
Zorgrobot Pepper leert kinderen samen met een verpleegster wat zij kunnen doen om hun blaasproblemen te verhelpen op de PIPO-poli van ziekenhuis Maxima Medisch Centrum (MMC) ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen