Gezondheid15 aug '19 08:09Aangepast op 15 aug '19 14:58

Ziekenhuizen onder druk door dure medicijnen

Auteur: BNR Webredactie

Ziekenhuizen komen steeds verder onder druk te staan omdat ze fors meer geld kwijt zijn aan hun patiënten. In tien jaar tijd namen deze kosten met meer dan 60 procent toe. De stijging komt vooral doordat ziekenhuizen meer geld kwijt zijn aan dure geneesmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Finance Ideas.

Als gevolg hiervan bereiken ziekenhuizen sneller hun zogenoemde zorgplafond. Ze maken afspraken met zorgverzekeraars over hoeveel geld ze krijgen voor het leveren van zorg. Als dat budget op is, draait het ziekenhuis zelf op voor de kosten. 'In veel gevallen voeren ziekenhuizen dan een patiëntenstop in. Daardoor moeten patiënten van zulke zorgverzekeraars uitwijken naar andere ziekenhuizen', zegt Pim Diepstraten, partner bij Finance Ideas.

Ook zetten de stijgende patiëntenkosten de marges van ziekenhuizen onder druk, dat heeft gevolgen voor investeringen. Ziekenhuizen houden mogelijk vaker de hand op de knip waardoor er minder wordt geïnvesteerd in stenen en nieuwe technologieën', waarschuwt Diepstraten.

Hoe ziekenhuizen daarmee omgaan, daarover praten we verder met Wim van Harten, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Arnhemse Rijnstate ziekenhuis en hoogleraar Kwaliteitsmanagement en Zorgtechnologie aan de Universiteit Twente.

LUISTER OOK: Brabants ziekenhuis geeft obligaties uit

LUISTER OOK: 'Ziekenhuizen naïef in ontlopen vennootschapsbelasting'

Image
(ANP KOEN VAN WEEL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen