Gezondheid27 aug '19 09:57

Farmaceuten moeten oppassen met verslavende medicijnen

Auteur: BNR Webredactie

Medicijnfabrikant Johnson & Johnson moet meer dan een half miljard dollar boete betalen aan de Amerikaanse staat Oklahoma. Ook in Nederland is er een risico op claims, zegt zorgeconoom Marcel Canoy van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Volgens een rechtbank in Oklahoma heeft Johnson & Johnson bijgedragen aan de 'opiatencrisis' in de staat, omdat zware pijnstillers erg verslavend zijn. Het beleid van Johnson & Johnson leidde volgens de staat tot stijgende kosten voor de zorg en de politie en tot een toename van het aantal overdosis-doden.

'Het is goed dat er een signaal uit Oaklahoma is gekomen dat niet alles wat fabrikanten maken ook maar voorgeschreven moeten worden', zegt Canoy die er overigens op wijst dat een en ander juridisch nog helemaal niet uitgekristalliseerd is. Maar ook wijst Canoy op de verantwoordelijkheid die artsen hebben in hun voorschrijfgedrag. 'Fabrikanten moeten niet agressief marketen, maar de verslavende effecten van pijnstillers mogen bekend zijn bij artsen'.

Canoy noemt Oaklahoma een goede aanleiding 'om de ongezonde relatie tussen artsen en farma onder de loep te nemen. Het grootste deel van het onderzoeksbudget wordt namelijk door de farma betaalt.'

Gerelateerde artikelen