Gezondheid2 sep '19 18:40

Jeugdzorg staakt voor het eerst

Auteur: BNR Webredactie

De jeugdzorg heeft voor het eerst sinds haar oprichting gestaakt. De koek is wat betreft de sector volledig op, en er moet nu direct structureel geld bij. Volgens de sector staat 40 procent van de organisaties op het punt van omvallen. Structureel 750 miljoen erbij, en minder werkdruk, dat wil de jeugdzorg.

Er is 450 miljoen bezuinigd door het Rijk, terwijl er een toegenomen zorgvraag is van dertien procent. Dat betekent in de praktijk dat er kinderen zijn die heel dringend hulp nodig hebben, maar maandenlang moeten wachten. Er zijn brandbrieven geweest van de kinderombudsman, jeugdadvocaten, kinderrechters, en de vereniging van Nederlandse gemeenten.

'Nu zie je dat de meeste gemeenten blijven wijzen naar het Rijk, dat kan echt niet langer', zegt Gezondheidseconoom Xander Koolman.

LUISTER OOK: Ethisch hacken jeugdzorginstellingen 'niet de oplossing'

LUISTER OOK: Vernieuwingen in de zorg

DEN HAAG - Jeugdzorgwerkers staken voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis vanwege crisis in de jeugdzorg. De medewerkers eisen meer geld voor jeugdzorg, minder administratiedruk, een einde aan de inkoopwaanzin en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor de 30.000 jeugdzorgwerkers.
DEN HAAG - Jeugdzorgwerkers staken voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis vanwege crisis in de jeugdzorg. De medewerkers eisen meer geld voor jeugdzorg, minder administratiedruk, een einde aan de inkoopwaanzin en fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden voor de 30.000 jeugdzorgwerkers. (ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen