Gezondheid27 sep '19 08:57

Jongens ook gevaccineerd tegen HPV

Auteur: BNR Webredactie

Vanaf 2021 worden ook jongens gevaccineerd tegen het HPV-virus. Staatssecretaris Blokhuis neemt deze inenting op in het Rijksvaccinatieprogramma voor alle kinderen. Jaarlijks krijgen zo'n duizend vrouwen en vijfhonderd mannen het virus.

Volgens staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid wordt de vaccinatie niet alleen uitgebreid naar jongens, maar gaat ook de vaccinatieleeftijd naar benden, naar negen jaar. 'Het vaccin is zeer krachtig en heeft een langere werkingsduur. Het is dan logisch dat je eerder gaat toedienen'. Blokhuis noemt het ook bijvangst - kinderen krijgen op negenjarige leeftijd hun DKTP, tegelijk inenten tegen HPV is dan slim, de opkomst bij HPV-vaccinaties is namelijk niet hoog.

Vaccinatie enorme logistieke operatie

Gevraagd waarom pas in 2021 wordt begonnen met de vaccinatie en niet nu antwoordt Blokhuis dat de logistiek dat niet toelaat: 'We moeten veel vaccins inkopen, het is een grote logistieke operatie, maar als we in 2021 gaan vaccineren ontstaat ook groepsbescherming. Het is de bedoeling dat we het virus hiermee uitroeien'.

De staatssecretarissen Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport)
De staatssecretarissen Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Paul Blokhuis (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ANP ROBIN UTRECHT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen