Gezondheid10 okt '19 10:37

'Zorg moet flexibeler'

Auteur: BNR Webredactie

De zorg moet flexibeler ingericht worden, anders dreigt een wildgroei aan beroepen. Dat zegt de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Nu mag alleen een arts of een verpleegkundige een spuit zetten of een katheter plaatsen, als het aan de Raad ligt mogen alle zorgverleners dat straks doen, als ze maar genoeg praktijk ervaring hebben.

Evolutie in de zorgverlening

'Wij constateren dat de zorg verandert. We werken steeds meer samen in netwerken, mensen hebben meer thuiszorg nodig en daardoor werk je meer in teams. Daarop is de wet BIG niet gemaakt', zegt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

Te formeel

De Raad voor Volksgezondheid en Samenleving zegt niet dat iedereen nu maar alles moet kunnen doen. Maar dat als mensen dingen hebben bijgeleerd, moeten ze die handelingen kunnen uitvoeren. Dat kan volgens Bussemaker vandaag niet omdat de wet BIG te strikt rekening houdt met diploma's. 'Er zijn zorgverleners die bekwaam zijn, maar formeel bepaalde handelingen niet mogen uitvoeren ook al zijn ze bekwaam.'

Vicepremier en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een bezoek aan de Lelie zorggroep. Hij verraste verpleegkundigen met een ontbijt.
Vicepremier en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) tijdens een bezoek aan de Lelie zorggroep. Hij verraste verpleegkundigen met een ontbijt. (ANP BAS CZERWINSKI)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen