'Slagingspercentage ontwikkeling nieuw medicijn is twintig procent'
In augustus werd bekend dat biotechnologiebedrijf Pharvaris 66 miljoen dollar heeft opgehaald. Dat geld gebruiken ze voor de ontwikkeling van een pil tegen erfelijk angio-oedeem. Maar de ontwikkeling van medicijnen is een risicovol, duur en lang proces. Zo schat mede-oprichter Hans Schikan het slagingspercentage in op twintig procent.
De ontwikkeling van een geneesmiddel begint in een lab. Dan komen er preklinische modellen om te kijken of het geneesmiddel doet wat het hoort te doen. Dan krijgen gezonde vrijwilligers het. Om te kijken of het veilig is en welke impact het heeft op het lichaam. Dan gaat het naar patiënten en uiteindelijk daarna naar grote groepen patiënten en wordt de kwaliteit en werking finaal gecheckt. Kortom, een lang en risicovol proces voor je uiteindelijk tot een werkend geneesmiddel komt.
Risico's
Maar het geld besteedt Pharvaris ook aan andere dingen. Aan het uitbesteden van onderzoek, aan het maken van formuleringen voor geneesmiddelen en het doen van kwaliteitsonderzoek. Maar tijdens dat proces kunnen er ook dingen misgaan. Er zijn dus risico's die investeerders nemen. 'Zonder risico's te nemen komen er geen nieuwe geneesmiddelen', zegt Schikan.
Slagingspercentage
Op dit moment ontwikkelt Pharvaris een medicijn tegen angio-oedeem met een team dat al eerder gewerkt heeft aan een ander geneesmiddel, onder wie de uitvinder van het eerste medicijn tegen angio-oedeem. En toch schat mede-oprichter Hans Schikan het slagingspercentage op dit moment in op twintig procent.