Gezondheid18 okt '19 18:38

Handhaving verbod rookruimtes al vanaf 1 april

Auteur: BNR Webredactie

Niet vanaf 2022, maar al vanaf april 2020 zal het verbod op rookruimtes in de horeca worden gehandhaafd. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid laten weten. De Hoge Raad oordeelde eind vorige maand dat alle rookruimtes in de horeca verboden zijn.

De eerste boete is 600 euro. Na een paar keer kan het oplopen tot 4.500 euro. Blokhuis hoopt dat de cultuur ontstaat dat mensen hun sigaretten niet meer meenemen naar de kroeg. 'Net als dat op andere plekken, bijvoorbeeld in de trein, er al sinds lange tijd niet meer gerookt mag worden. Dat heeft in het begin ook tot een heleboel onrust geleid', zegt Blokhuis.

Rookvrije terrassen

In het Preventieakkoord is ook afgesproken dat er gewerkt wordt richting rookvrije terrassen of dat tenminste een gedeelte van terrassen rookvrij worden gemaakt.

Uitzondering ongeldig

Het vonnis stelt dat de uitzondering die tot nu toe gold, ongeldig is. Blokhuis liet toen nog weten dat de toezichthouder NVWA niet direct zou controleren. Blokhuis zei bij het verbod ook nog dat hij de uitspraak zou gaan aanvechten.

Tegenvaller

De horecasector had met Blokhuis afgesproken pas vanaf 2022 een einde te maken aan rookruimtes. De uitspraak van de Hoge Raad was dus een tegenvaller voor de sector. Ook Blokhuis sprak vorige maand over een 'dubbel gevoel'. Sinds 2008 is er een rookverbod in de horeca van kracht.

Amsterdam: Roken in het café.
Amsterdam: Roken in het café. (ANP JEROEN JUMELET)

Gerelateerde artikelen