Gezondheid3 nov '19 14:00

Mazelen nóg schadelijker dan gedacht

Auteur: BNR Webredactie

Het mazelenvirus is nog veel schadelijker dan werd gedacht. Het virus tast namelijk 'geheugencellen' van ons immuunsysteem aan, blijkt uit Nederlands-Brits onderzoek. De onderzoekers ontdekten dit onder andere door kinderen uit de biblebelt te onderzoeken.

Volgens viroloog Rik de Swart van de afdeling viroscience van het Erasmus Medisch Centrum kost het ons afweersysteem ongeveer een week om te wennen aan een ziekte die ondanks alle bescherming tóch het lichaam is binnengedrongen. De eigenschappen van de ziekte worden vervolgens opgeslagen in geheugencellen die geactiveerd worden zodra de ziekte opnieuw toeslaat. Of dat probeert. 'Het stelt ons systeem in staat om sneller en sterker te reageren. De tweede keer word je niet eens meer ziek.'

Mazelenparadox

Mazelen vormt echter een uitzondering op de regel, iets wat de 'Mazelenparadox' genoemd wordt - een gelijktijdige verzwakking én versterking. Mazelen versterkt het immuunsysteem met antistoffen tegen de mazelen zelf (je krijgt de mazelen dan ook maar één keer), maar de afweer tegen ziekten die iemand al gehad heeft, verzwakt juist weer.

Image
( ANP LEX VAN LIESHOUT)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen