Gezondheid6 nov '19 11:10Aangepast op 6 nov '19 14:35

Te veel lood in drinkwater oude huizen

Auteur: BNR Webredactie

Het loodgehalte van het kraanwater is te hoog in veelal oude woningen met loden binnenleidingen. Met het oog op gezondheidsrisico's adviseert de Gezondheidsraad de resterende loden leidingen te saneren. Ook in nieuwbouwhuizen kan het loodgehalte in het water in de eerste maanden hoger zijn. 'Het probleem is een beetje uit beeld geraakt', zegt Pim van Gool van de Gezondheidsraad.

Ernstige schade door loodvergiftiging

Toch staan we er volgens Van Gool niet slecht voor in vergelijking met het buitenland, 'maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor verbetering'. Van Gool noemt nierschade en een verhoogde bloeddruk als mogelijke gevolgen, en hersenschade bij hele jonge kinderen.

(ANP XTRA KOEN VAN WEEL)

Advies: vervang leidingen

Hoge blootstelling aan lood is vooral schadelijk voor baby's (die flesvoeding krijgen), jonge kinderen en zwangere vrouwen. De Gezondheidsraad adviseert daarom nu alle resterende loden leidingen in oude woningen te saneren. Naar schatting gaat het om tussen de 100.000 en 200.000 woningen.

Water uit flessen, kranen doorspoelen

Totdat dat is gebeurd, zouden de bewoners uit de risicogroepen flessenwater moeten gebruiken. Bewoners van nieuwbouwhuizen zouden de kraan in de eerste maanden goed moeten doorspoelen voor gebruik. Nieuwe materialen, zoals onderdelen van leidingen en kranen, kunnen immers nog tijdelijk lood afgeven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen