Gezondheid6 nov '19 09:06Aangepast op 6 nov '19 14:37

'Verbied sjoemelsigaretten met gaatjes in de filters'

Auteur: BNR Webredactie

Stichting Rookpreventie Jeugd, de gemeente Amsterdam en achttien andere organisaties stappen naar de rechter vanwege de sjoemelsigaret. De partijen willen dat de overheid sigaretten met een 'te hoog' teer-, nicotine- en koolmonoxidegehalte van de markt haalt.

Meetmethode onderschat schade door roken

Metingen van gezondheidsinstituut RIVM tonen aan dat sigaretten meer giftige stoffen bevatten dan blijkt uit de officiële meetmethode van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om de gaatjes in sigaretten die lucht moeten aanzuigen voordat de rook in de longen komt. Volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van de Universiteit Utrecht wordt officieel een meetmethode gebruikt die er vanuit gaat dat die gaatjes open zijn, wat in veel gevallen niet het geval is. Volgens een alternatief en meer realistisch onderzoek komt er twee- tot driemaal zo veel teer vrij en is de kans op schade ook driemaal zo groot.

De rookmachine van het RIVM
De rookmachine van het RIVM ( ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT)

Stichting Rookpreventie ving tweemaal eerder bot

Eerder vroeg Stichting Rookpreventie Jeugd de NVWA om de sigaretten uit de handel te nemen die volgens de alternatieve metingen niet aan de wettelijke maxima van teer, nicotine en koolmonoxide voldoen. Dat verzoek werd afgewezen, waarop de stichting bezwaar aantekende bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat beroep werd eveneens verworpen. Nu stapt de stichting samen met Amsterdam en nog achttien partijen naar de bestuursrechter in Rotterdam. Die buigt zich maandag over de kwestie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen