Gezondheid24 nov '19 14:00Aangepast op 25 nov '19 12:42

Botoxbehandelingen alleen nog door bevoegde artsen en tandartsen

Auteur: BNR Webredactie

Op veel plekken werden de afgelopen jaren cosmetische behandelingen uitgevoerd terwijl dat eigenlijk niet mocht. Daar komt nu een eind aan. De Inspectie voor Gezondheidszorg kon voorheen weinig doen omdat de middelen er niet voor waren. Vanaf nu wordt er strenger gecontroleerd, blijkt uit een kwaliteitskader voor cosmetische zorg van het Zorginstituut.

Illegale behandelingen

Sommige schoonheidsspecialisten, kappers en ook tandartsen geven weleens een botox-prikje terwijl ze daar niet de bevoegdheden voor hebben. Het is belangrijk dat iemand die dit soort behandelingen uitvoert een opleiding heeft gevolgd en medisch bevoegd is om deze ingrepen uit te voeren. alleen gekwalificeerde artsen en tandartsen mogen zich voortaan nog storten op cosmetische zorgingrepen.

Door de toegenomen vraag naar dit soort behandelingen staken steeds meer onbevoegde praktijken de kop op. Hierdoor kwam de kwaliteit van de zorg in gevaar. Met name bij lipfillers is er een kans op complicaties en onvoorziene gevolgen.

Wat gaat er gebeuren?

Catherina Meijer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde, laat weten dat ze blij is met het nieuwe kwaliteitskader en de maatregelen. Ze hoopt dat er nu wél genoeg mankracht is om alles te controleren. De nieuwe commissie voor de cosmetische sector gaat met de inspectie kijken wat er gedaan kan worden zodat aan het nieuwe kwaliteitskader voldaan wordt.

Gerelateerde artikelen