Gezondheid6 dec '19 08:54Aangepast op 6 dec '19 09:54

Tabaksfabrikanten werken met illegale bonussen

Auteur: BNR Webredactie

Tabaksfabrikanten geven illegale bonussen uit zodat gemakswinkels en tabakszaken meer sigaretten verkopen. Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA. Verkoopt een winkelier genoeg sigaretten, dan kan hij een bonus tegemoet zien die kan oplopen tot wel drieduizend euro per jaar.

Verkapte reclame

In het kader van het reclameverbod is de bonus verboden, zegt Benno Bruggink van de NVWA: 'Je mag geen acties ondernemen die leiden tot een hogere verkoop van tabaksproducten'. Desgevraagd zegt Bruggink geen goed beeld te hebben van de exacte afspraken: 'Het zijn samenwerkingsovereenkomsten tussen tabaksfabrikanten en tabaks- en gemakswinkels, en die hebben zo hun eigen bedragen en afspraken'.

Strenge handhaving

Volgens Bruggink heeft de bonus niet alleen betrekking op de verkoopcijfers, maar ook op de zichtbaarheid van de producten in het schap, en displays en lichtreclame in en aan de winkel. De fabrikanten werken met spaarpuntensystemen, goed scorende winkeliers kunnen punten verdienen. De boetes die de NVWA uitdeelt variëren van 45.000 euro tot 4,5 ton. Volgens Bruggink heeft de NVWA de afgelopen tijd al 67 overtredingen geconstateerd. Ten slotte gaat de NVWA ook 17-jarigen inzetten als mystery-shoppers om te bepalen of winkeliers de wettelijke leeftijdsgrens hanteren.

Lees ook | Tabaksindustrie benadert kamerleden

( ANP Bart Maat)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen