Gezondheid12 dec '19 09:00Aangepast op 12 dec '19 12:17

'Collectieve acties nodig voor betere leefstijl'

Auteur: BNR Webredactie

Als het aan de GGD's ligt moet de prijs van tabak en alcohol omhoog, het aantal verkooppunten omlaag en komt er ook nog eens een suikertaks. Met die boodschap gaat GGD Nederland vandaag naar de Tweede Kamer. Want zoals het nu gaat, haalt Nederland nooit de doelen uit het preventieakkoord.

Steeds meer terrassen in Nederland zijn geheel of gedeeltelijk rookvrij.
Steeds meer terrassen in Nederland zijn geheel of gedeeltelijk rookvrij. (ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

Hoe breed die coalitie ook is, met vertegenwoordigers uit onderwijs, zorg en bedrijfsleven, de doelen zijn uitzonderlijk scherp gesteld: in 2040 moet het overgewicht in Nederland voor 50 procent zijn teruggedrongen en zouden jongeren geen alcohol geen alcohol meer moeten gebruiken. En het aantal rokers moet worden teruggebracht tot 5 procent. Maar met alleen het beprijzen van tabak kom je er niet, zegt Hugo Backx, directeur van GGD GHOR Nederland.

Luister ook | Nederlanders roken steeds minder

Luister ook: Ask Me Anything over het preventieakkoord

Politiek klimaat

Dat een hogere alcohol- en tabaksprijs het gebruik omlaag brengt staat overigens volgens Backx buiten kijf. 'In Nederland heb je ontstellend veel verkooppunten van tabak. Dat is eigenlijk heel gek, voor zo'n klein landje. Maar staatssecretaris heeft ook wel eens toegegeven: politiek is er nu geen meerderheid om dit soort maatregelen in het kabinet te dragen. Alhoewel ik wel merk dat er ook in de Kamer steeds meer geluiden gehoord worden dat dit soort maatregelen wel nodig is.'

Luister ook | Hoe supermarkten jou gezonde producten willen laten kopen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen