Gezondheid12 dec '19 13:21Aangepast op 12 dec '19 16:15

Wethouder Amsterdam wil suikertaks op frisdrank

Auteur: BNR Webredactie

Er moet een suikertaks komen op frisdranken. Dit zegt Simone Kukenheim, Amsterdams wethouder Zorg, Jeugd, Beroepsonderwijs en Sport tegen BNR. Samen met haar collega's uit Rotterdam en Utrecht publiceerde Kukenheim een brief in NRC waarin ze voor een suikertaks pleiten.

Zo'n taks is volgens Kukenheim de enige manier om obesitas onder kinderen in achterstandswijken tegen te gaan. 'We geven veel voorlichting, helpen gezinnen om gezonde keuzes te maken, stimuleren sporten en veel bewegen, maar het is niet genoeg. In sommige wijken heeft één op de vier kinderen overgewicht', zegt Kukenheim, die met name in achterstandswijken de problemen ziet toenemen.

Het mes snijdt aan twee kanten

Een suikertaks heeft volgens Kukenheim twee effecten: de fabrikanten stoppen minder suiker in de drankjes en de consumenten kopen ze minder snel. De wethouder wijst op de praktijk in het Verenigd Koninkrijk, waar al een taks is en waar alleen al de aankondiging ervan leidde tot een verminderen van drie procent aan suikers in ontbijtgranen en drankjes.

Luister ook | CEO Coca-Cola: suikertaks niet nodig

(ANP/Arie Kievit)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen