Gezondheid10 jan '20 09:02

CBS: meer dan 140.000 jongeren in 2019 gepest

Auteur: BNR Webredactie

Meer dan 140.000 jongeren zijn vorig jaar gepest via de telefoon of computer, meldt het CBS op basis van een enquête onder 38.000 jongeren. Het gaat dan om vervelende berichtjes, roddels en scheldpartijen op sociale media. Meisjes zijn twee keer zo vaak als jongens het slachtoffer van cyberpesten, Homo- of biseksuele jongeren worden het vaakst online gepest.

Online pesten zal groeien

Volgens Marjolijn Bonthuis van veilig-internet.nl worden meisjes meer sociaal gepest en zijn ze gevoeliger voor pesten dan jongens, 'dus voelen ze zich eerder slachtoffer'. Online pesten is anoniemer, gemakkelijker en je bent sociaal minder zichtbaar, zegt Bonthuis. Slechts in 5 procent van de gevallen doen slachtoffers aangifte. Bonthuis roept slachtoffers op erover te praten en hulp te zoeken. Ze denkt dat het fenomeen de komende jaren zal blijven groeien omdat sociale media nog zullen uitbreiden.

Luister ook | Erfelijkheid is van invloed op pestgedrag

In 2018 kreeg 11,4 procent van de homo- of biseksuele internetgebruikers tussen de 12 en 25 jaar last van online incidenten. Bij heteroseksuele internetgebruikers in dezelfde leeftijdscategorie ging het om 5 procent. Anders dan heteroseksuele jongeren, krijgen homoseksuele tieners en jongvolwassenen veel vaker te maken met online pestgedrag dat seksueel getint is, schrijft het CBS.

(ANP XTRA Roos Koole)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen