Gezondheid14 jan '20 18:08

Medicijnen op maat door DNA-test

Auteur: BNR Webredactie

Apothekers kunnen steeds meer geneesmiddelen op maat aanbieden dankzij een DNA-test. Met zo'n test kan veel beter worden bepaald welk medicijn werkt en in welke dosering.

Bert Ruben is een van de ongeveer 20 apothekers in Nederland die de DNA-test aanbieden. Hij vertelt hoe het werkt. De DNA-test wordt afgenomen in de apotheek en vervolgens naar een laboratorium in Amerika gestuurd. Je krijgt dan een DNA-profiel terug. Op grond daarvan kun je uitspraken doen over hoe geneesmiddelen in het lichaam worden afgebroken dan wel omgezet tot andere stoffen.

350 geneesmiddelen

De test kan alleen worden gebruikt voor geneesmiddelen die door de lever worden beïnvloed. Op dit moment worden er 27 enzymen bepaald, waarmee over ongeveer 350 geneesmiddelen een uitspraak kan worden gedaan. In de toekomst kun je met dezelfde enzymen-set ook over andere geneesmiddelen steeds meer zeggen.

Goedkoper

Het voordeel van deze methode zit voornamelijk bij de patiënt en de zorgverzekeraar, zegt Ruben. 'Bij de patiënt omdat je voorspellingen kunt doen of de medicatie wel of niet gaat werken. Voor de zorgverzekeraar is het voordeel dat je minder geneesmiddelen hoeft uit te proberen voordat je de goede behandeling hebt. Het kost dus ook minder geld.'

Lees ook | 'Europa moet zelf medicijnen produceren'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen