Gezondheid13 jan '20 19:08Aangepast op 14 jan '20 19:15

Minder orgaantransplantaties door afname donaties

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal orgaantransplantaties is het afgelopen jaar met 6 procent gedaald. De oorzaak is dat minder mensen na overlijden organen hebben gedoneerd, zegt de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Campagne Nierstichting : #doneer1minuut

Het aantal orgaantransplantaties is het afgelopen jaar met 6 procent gedaald.
Het aantal orgaantransplantaties is het afgelopen jaar met 6 procent gedaald. (ANP)

Opvallend is dat in bijna een vijfde van de gevallen de nabestaanden de donatie tegenhielden, terwijl de overledene zichzelf wel als donor had geregistreerd.

Lees ook | Overheid maakt nu echt werk van voorlichting Donorwet

Volgens Bernadette Haasse, directeur van de stichting, heeft het ermee te maken dat donateurs bijna altijd mensen zijn die acuut overlijden, bijvoorbeeld aan de gevolgen van een hersenbloeding of een ongeval. Nabestaanden zijn in die gevallen vaak in shock en hebben dan moeite met de orgaandonatie.

Nieuwe donorwet

In principe is een 'ja' een 'ja', maar een arts kan besluiten dat er wordt afgezien van een donatie. De wet biedt daar de mogelijkheid toe. Dat gebeurt steeds vaker en dat is best verontrustend, zegt Haasse. De Transplantatie Stichting wil in gesprek met de artsen en bekijken of het anders kan worden ingericht. Een belangrijke stap daarbij is de invoering van de nieuwe Donorwet per 1 juli. Daarin is volgens Haasse goed vastgelegd hoe er wordt omgegaan met de toestemmingsvraag en met nabestaanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen