Gezondheid22 jan '20 17:16Aangepast op 24 jan '20 14:09

Hoogleraar: 'Coronavirus komende weken in Europa'

Auteur: BNR Webredactie

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO is in Genève in spoedoverleg bijeen om te vergaderen over het coronavirus. Inmiddels zijn 17 mensen overleden aan het virus en staan Chinezen in de rij om mondkapjes en desinfecterende handgels te kopen. 'Ik verwacht de komende weken ook gevallen in Europa', zegt hoogleraar microbiologie en Europees coördinator ziekte-uitbraken Herman Goossens van de Universiteit van Antwerpen.

Luister ook | Wat is het coronavirus?

Agent met mondkapje op de internationale luchthaven van Tokio
Agent met mondkapje op de internationale luchthaven van Tokio (EPA Franck Robichon)

Luister ook | Nog geen spanning over coronavirus onder expats China

Volgens Goossens zijn overheden bezig om hun artsen te informeren, ervoor te zorgen dat referentielaboratoria in staat zijn om het virus te detecteren en overweegt men luchthavens van screenings te voorzien. Goossens waarschuwt voor het Chinese Nieuwjaar wanneer miljoenen Chinezen zullen gaan reizen.

Volgens de hoogleraar zijn hoge koorts, hoesten en keelpijn de klassieke klachten waarop gelet moet worden. 'We weten niet goed of mensen die geen klachten hebben drager kunnen zijn. Dat is één van de vragen waar we nu mee zitten, de incubatietijd is gemiddeld zeven dagen', zegt Goossens.

Gerelateerde artikelen