Gezondheid23 jan '20 19:51Aangepast op 24 jan '20 07:16

China sluit meer steden af om coronavirus

Auteur: BNR Webredactie

China heeft nu nog meer steden afgesloten om de verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan. In acht steden is het openbaar vervoer stilgelegd en mogen er geen vliegtuigen meer vertrekken. De maatregel heeft gevolgen voor 25 miljoen mensen. Inmiddels zijn meer dan achthonderd mensen besmet geraakt met het virus. Het dodental is opgelopen naar 25.

RIVM houdt de vinger aan de pols

'We nemen al enige tijd maatregelen', zegt Jaap van Dissel van het RIVM. Hierbij moet gedacht worden aan het informeren van artsen, laboratoria en de GGD. 'Dat is de groep die als eerste patiënten opvangt, die stellen we al geruime tijd op de hoogte. In Nederland beschikt elk ziekenhuis over de mogelijkheden om dit soort patiënten te isoleren', zegt Van Dissel. Als iemand geïsoleerd wordt, dan worden al diens contacten in kaart gebracht en die worden benaderd. Van Dissel erkent dat er nog maar weinig bekend is rond het virus: 'Het ontbreekt aan basale epidemiologische kennis, daarmee is het deels koffiedik kijken hoe ernstig het is'.

De Chinese autoriteiten hebben bekendgemaakt dat onder de slachtoffers ook iemand van 36 is. Verder hebben niet alle besmette mensen koorts. Controles op luchthavens met koortsthermometers heeft dus geen zin. Correspondent Anouk Eigenraam is in de miljoenenstad Wuhan, waar het Corona-virus is uitgebroken.

WHO: coronavirus is Chinese crisis, geen internationale noodsituatie

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties WHO vindt het nog te vroeg om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie. Die conclusie trok de organisatie na een spoedvergadering van twee dagen. Onze correspondent Anouk Eigenraam is in Wuhan en doet verslag vanuit een uitgestorven miljoenenstad. Het virus, dat voor het eerst werd vastgesteld in de Chinese stad Wuhan, heeft inmiddels in China aan vijfentwintig mensen het leven gekost. In verschillende andere landen zoals de VS, Singapore, Thailand, Taiwan en Vietnam zijn ook gevallen ontdekt.

Luister ook | Miljoenenstad Wuhan uitgestorven

Volgens topman Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO waren de leden van het comité dat over het coronavirus vergaderde niet unaniem in hun mening over de uitbraak. 'Vergis je niet: het is een noodsituatie voor China, maar het is nog geen wereldwijde noodsituatie voor de gezondheid. Maar dat kan het worden', waarschuwde hij.

Luister ook | Nog geen spanning over Corona-virus onder expats in China

China heeft inmiddels een groter gebied rondom de stad Wuhan afgesloten. Behalve in Wuhan werden er eerder al maatregelen getroffen in de plaatsen Huanggang, Ezhou en Chibi. Acht steden in Hubei zijn nu afgesneden van publiek transport. In het afgesloten gebied wonen naar schatting zo'n 26 miljoen mensen.

Lees hier de officiële verklaring van de WHO

Gerelateerde artikelen