Gezondheid24 jan '20 10:45Aangepast op 24 jan '20 13:36

Gedragscode farmabedrijven gaat níet over hoge prijzen: minister Bruins ontevreden

Auteur: BNR Webredactie

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is niet tevreden over de gedragscode die de geneesmiddelenindustrie voor zichzelf heeft opgesteld. In de code wordt met geen woord gerept over de soms zeer hoge prijzen voor medicijnen, terwijl daar vaak discussie over is. Vandaag overhandigden vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie hun nieuwe gedragscode aan de minister, aan de code is twee jaar gewerkt.

Multinationals en mededinging

'Het is een maatschappelijk relevant thema, maar ik begrijp wel dat daar nu geen grote woorden over in staan', zegt voorzitter André Rouvoet van het onafhankelijk adviescollege op deze gedragscode, 'Er zitten wel een paar haken en ogen aan die ik begrijp'. Veel van de leden van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen zijn onderdeel van een internationaal concern waarbij de prijsvaststelling niet altijd in de Nederlandse afdeling gebeurt. 'Een ander aspect is de Mededingingswet waardoor je geen prijsafspraken kunt maken in een code', zegt Rouvoet.

Luister ook | Minister Bruins dreigt farmaceutische industrie met naming and shaming

Rouvoet vindt wel dat er 'ruimte' zit tussen het maken van prijsafspraken en het helemaal niets zeggen over een verantwoorde prijsstelling en wil met de vereniging de mogelijkheden onderzoeken om daar wél iets in de code op te nemen zonder in de buurt van prijsafspraken te komen. 'Dit moeten we verkennen', zegt hij.

Image
(ANP Koen van Weel)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen