Gezondheid27 jan '20 11:10

ChristenUnie wil drugsvrije samenleving

Auteur: BNR Webredactie

Het drugsplan van D66 lijkt een splijtzwam in de coalitie. De partij vindt dat de War on Drugs nu juist averechts werkt, en pleit voor nieuwe regels. Maar de ChristenUnie is het daar niet mee eens. Niks geen gedoogbeleid, een 'war on drugs' is juist wat er nu moet gebeuren. 'D66 en CU zijn het niet eens', zegt Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie.

Luister ook | Regulering van drugs is niet dé oplossing

Drugsvrije samenleving

Van der Graaf wil het perspectief van een drugsvrije samenleving schetsen: 'Daar moeten we stap voor stap naartoe werken. Repressie is niet het hele verhaal, maar we moeten de pakkansen wel vergroten en de strafmaat voor drugscriminaliteit moet omhoog zodat het een reflectie is van de maatschappelijke ontwrichting die het tot gevolg heeft'.

Luister ook | D66: Overheid moet regulering verboden drugs onderzoeken

Trendbreuk noodzakelijk

Van der Graaf roept op tot een trendbreuk wat betreft de maatschappelijke acceptatie van drugs: 'We hebben honderddertigduizend drugsverslaafden. Decennia lang hebben we druggebruik vergoelijkt waardoor een cultuur is ontstaan van maatschappelijke acceptatie waarin drugscriminaliteit gedijt'. Van der Graaf pleit voor een hardere aanpak in combinatie met ontmoediging, preventie en het minder beschikbaar maken.

Gerelateerde artikelen