Gezondheid4 feb '20 07:49Aangepast op 23 jun '20 15:22

LIVE | Updates Coronavirus Deel 2

Auteur: BNR Webredactie

In België is een eerste positieve staal van het coronavirus opgedoken. Gisteren nog werden negen Belgen en drie van hun Chinese familieleden gerepatrieerd uit China.

China-correspondent Anouk Eigenraam, die met dezelfde vlucht naar Nederland kwam, bevestigt dat niemand in het toestel een vaste stoel had. 'Iedereen kon in principe gaan zitten waar 'ie wilde, dus ik weet niet of we in de buurt van die besmette Belg gezeten hebben. Nu iemand in België positief is uit de test is gekomen, kunnen ook Nederlanders positief worden getest. Al lijkt me dat onwaarschijnlijk, omdat de Nederlanders niet zo in contact zijn geweest met de Belgen.'

Luister ook | Rust goed uit thuis, het zijn vreemde tijden

Overigens zijn de Nederlandse passagiers na terugkeer nog helemaal niet getest, zegt Eigenraam. Het RIVM meldt aan BNR dat het nieuws nauwlettend wordt gevolgd, maar dat er nog geen aanleiding is voor verandering van het beleid.

Doden en besmettingen

Het dodental is inmiddels opgelopen naar 427 en er zijn ruim twintigduizend besmettingen geteld. Vrijwel alle doden vielen in China, maar gisteravond overleed ook een man in Hong Kong aan het virus. Daar loopt de druk op de autoriteiten nu verder op, artsen eisen daar dat de grenzen met China dichtgaan. Intussen loopt in Macau het aantal besmettingen op. De casino's in de gokstad blijven nog zeker een halve maand dicht. Een kostbare zaak, voor deze lucratieve miljardenindustrie.'

Dossier coronavirus | Luister hier alles over de uitbraak

Marc van Ranst, viroloog aan de Katholieke universiteit Leuven waar de besmetting werd ontdekt, bevestigt op BNR dat het gaat om een passagier van het vliegtuig dat mensen uit Wuhan vervoerde. In het vliegtuig werden maskers gedragen, dus de kans op verdere verspreiding is niet groot. 'Één van de negen teruggekeerde Belgen werd positief getest, het was niet iemand met symptomen. Op dit moment is hij in goede gezondheid, hij ligt in isolatie in het ziekenhuis in Brussel.'

Quarantaine

Het gaat om hetzelfde vliegtuig waarmee zondag Nederlanders werden vervoerd vanuit Wuhan, zegt Van Ranst. 'Alle landen zullen dezelfde tests uitvoeren op hun passagiers, die nog zullen worden vergeleken.' Verschil met Nederland is dat de passagiers bij elkaar in quarantaine worden gezet. In Nederland mochten de teruggekeerde mensen in principe gewoon naar huis. 'Ze mogen niet naar huis, die zitten in aparte kamers in de quarantaine-faciliteit.'

Hieronder tref je de ontwikkelingen rond het virus in de afgelopen dagen:

13.00 | Het nieuwe coronavirus gaat waarschijnlijk niet veranderen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De WHO heeft geen aanwijzingen dat het virus gaat muteren. Het dodental als gevolg van het virus is gestegen naar 427. Meer dan twintigduizend mensen zijn besmet.

07:30 | Ondanks de grote hoeveelheid media-berichten en de dalende beurskoersen lijken Nederlanders zich nog maar weinig zorgen te maken over het coronavirus. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeks- en adviesbureau Citisens, in samenwerking met BNR. 'Ongeveer de helft van de Nederlanders maakt zich niet zozeer zorgen, ruim een derde maakt zich ernstig of een beetje zorgen.'

Maandag 12:30 | China gaat een antiviraal middel tegen het nieuwe coronavirus op mensen te testen. Het middel remdesivir lijkt effectief en omdat er een gebrek aan alternatieven is, is sneller dan normaal besloten om over te gaan tot tests op mensen. Ook het hiv-medicijn Kaletra mag binnenkort worden getest op mensen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. De eerste tests worden uitgevoerd op ongeveer 270 besmette mensen in de stad Wuhan.

06:12 | De laatste cijfers uit China zien er niet goed uit. Het dodental door de uitbraak van het coronavirus is volgens de Chinese gezondheidsautoriteiten opgelopen naar 360. Tot de laatste update een paar uur geleden kwamen er 56 nieuwe sterfgevallen en 2100 nieuwe besmettingen bij. Inmiddels zouden, verspreid over heel China, bijna 16.600 mensen zijn besmet met het virus.

Dossier coronavirus | Luister hier alles over de uitbraak

De vijftien Nederlanders die uit Wuhan zijn geëvacueerd kwamen gisteravond laat aan op vliegbasis Eindhoven. Afgelopen nacht sliepen ze nog niet thuis. Er werd een locatie voor ze geregeld. Ze mogen nu niet hun gelijk weer naar school of werk. Over de quarantaine is nog wel de nodige onduidelijkheid. GGD en het RIVM hebben gezegd: evacués mogen thuis in quarantaine, maar hoe dat precies in zijn werk gaat is nog niet voor iedereen duidelijk.

Lees ook | Weg uit virusstad Wuhan

Zondag 18:40 | Eerste Nederlanders uit Wuhan geëvacueerd

Vanmiddag zijn de vijftien geëvacueerde Nederlanders uit het Chinese Wuhan geland in het Franse Marseille. Onder hen was Anouk Eigenraam, China-correspondent voor onder andere BNR.

Meerdere Nederlanders vertelden Eigenraam voor vertrek dat ze zich helemaal niet zo onveilig voelden in Wuhan. Alle Nederlanders die ze sprak willen anoniem blijven. Een jonge vrouw zegt dat de voorlichting van de Chinezen erg goed was en dat van paniek geen sprake was. 'Mondkapjes zijn gewoon voldoende, dus ik ben ook daar nog wel naar buiten geweest. Gewoon lekker een wandelingetje maken.'

(Robin Utrecht)

'Voor Nederland verandert er niet zo veel', zegt hoogleraar Virologie Marion Koopmans, die de WHO adviseert. Italië kondigt de noodtoestand af. De WHO heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een internationale noodsituatie. Het dodental is opgelopen naar 213, het aantal besmettingen bedraagt 9.700 en er zijn 15.000 verdachte gevallen.

Vorige week:

Vrijdag 18:35 | De Belgische regering bevestigt dat 23 Nederlanders zondag per vliegtuig terugkeren uit China. Een vliegtuig met zo'n 50 Europeanen zal uiteindelijk landen op de militaire luchthaven Melsbroek, bij Brussel. Na terugkeer zullen de Nederlanders twee weken in quarantaine moeten om zeker te weten dat ze het coronavirus niet hebben. De afzondering kan misschien ook thuis, zegt minister Bruins. 'Quarantaine is een maatregel uit voorzorg, voor mensen die gezond zijn.'

Luister ook | Eerste Nederlanders uit Wuhan geëvacueerd

17:35 | FME, de branchevereniging voor de technologische industrie, opent een meldpunt voor Nederlandse bedrijven die in de problemen komen door het coronavirus. Maar van een compensatieregeling voor gedupeerde bedrijven is nog geen sprake, zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming. 'Zeker in hightech-productie zijn de ketens zo met elkaar verweven dat grondstoffen en onderdelen vanuit de hele wereld komen.'

16:30 | Nederland blijft alert op het coronavirus. Tot nu toe zijn er nog geen besmettingsgevallen bekend. Dat zegt premier Rutte. Het kabinet werkt hard aan de evacuatie van de twintig Nederlanders in de provincie Hubei. Volgens Rutte is het nog niet zeker dat dat dit weekend gaat lukken. 'We blijven alert, maar we zijn goed voorbereid. Er is een team van experts, onder leiding van het RIVM. Zij werken in een speciaal managementteam, dat nauwlettend de situatie in de gaten houdt.'

16:20 | Twee Nederlanders worden in Finland getest of ze het Corona-virus hebben. Dat meldt RTL Nieuws. Het stel is op vakantie in Finland en blijkt urenlang bij een Chinese toerist in de bus te hebben gezeten, bij wie later het Corona-virus werd vastgesteld. De Nederlanders worden nu 24 uur in quarantaine gezet tot de uitslag van de medische test bekend is.

15:50 | In Duitsland is het Corona-virus vastgesteld bij een kind. Bij de vader van het kind werd het virus al eerder geconstateerd. In totaal zijn er nu zes besmettingen in Duitsland. All patiënten, behalve het kind, werken bij hetzelfde bedrijf. Het virus is er verspreid door een medewerker die op reis was geweest naar China. Mensen die nu naar China reizen, lopen het risico dat hun reisverzekering niet geldig is, zegt het Verbond van Verzekeraars.

Bekijk op deze interactieve kaart alle coronabesmettingen tot nu toe

Noodsituatie, en dan?

Volgens Koopmans is de stap vooral gezet om de internationale inzet te verhogen en om te voorkomen dat het virus migreert naar gebieden die niet in staat zijn om adequate maatregelen te treffen. Maatregelen zijn het creëren van mogelijkheden om snel te kunnen testen, om mensen goed in quarantaine te zetten en om onderzoek versneld te kunnen uitzetten om geneesmiddelen en vaccins te maken als dat nodig zou zijn.

Blik blijft op China gericht

Het is een aantal keren eerder voorgekomen dat de WHO een internationale noodsituatie uitriep: 'We zagen het met zika, ebola, polio en met de pandemie van griep in 2009. De blik blijft gericht op China of de snelle toename gaat afbuigen, dat zou je verwachten gezien de maatregelen die het getroffen heeft', zegt Koopmans.

Minder erg dan SARS

Bij het coronavirus treedt besmetting ook op tijdens de incubatieperiode. Daarover zegt Koopmans dat het 'wel het soort eigenschappen zijn die een pandemie kunnen veroorzaken. Heel besmettelijk is het niet, dat zien we aan de reizigers in die achttien landen, daar zijn wel wat besmettingen, maar die zijn niet heel efficiënt. Het is niet een beeld dat we met SARS zagen waar tien procent van de mensen overleed. Dat lijkt hier echt lager te liggen' .

Politie-agenten in Shanghai
Politie-agenten in Shanghai (EPA Lu Hongjie)

Correspondent Anouk Eigenraam spreekt vanuit Wuhan over de toenemende angst in China: 'Inwoners van een dorp in Noord China hebben hun dorp geblokkeerd met zand en tractoren'. Eigenraam vermoedt dat de vakantie in China verlengd gaat worden.

Nu sprake is van een internationale noodsituatie treft ook Nederland voorzorgsmaatregelen zoals in het Leids Universitair Medisch Centrum, waar alles klaar is voor het geval er een patiënt binnenkomt die besmet is met het coronavirus. Verslaggever Martijn de Rijk is bij het LUMC en wordt daar rondgeleid door medisch microbioloog en hoofd infectiepreventie Karin Ellen Veldkamp.

Medisch microbioloog en hoofd infectiepreventie Karin Ellen Veldkamp van het LUMC
Medisch microbioloog en hoofd infectiepreventie Karin Ellen Veldkamp van het LUMC

13:10 | Voor urgent wetenschappelijk onderzoek naar het nieuwe coronavirus trekt de Europese Unie 10 miljoen euro uit. Doel is meer te weten te komen over het virus zodat beter kan worden bepaald wat de beste voorzorgsmaatregelen zijn. Ook moet eruit blijken hoe om te gaan met besmette mensen. Het virus is inmiddels in een handvol lidstaten opgedoken.

Europese centra met ‘supercomputers’ staan ter beschikking voor onderzoek naar nieuwe behandelingsmethoden en vaccins, aldus EU-commissaris Mariya Gabriel (Innovatie en Onderzoek).

12.50 | Het Italiaanse kabinet heeft vrijdag voor zes maanden de noodtoestand uitgeroepen vanwege het nieuwe coronavirus. Aanleiding is dat bij twee Chinese toeristen in Rome besmetting met het virus is vastgesteld.

Ongeveer tweehonderd Fransen zijn vrijdag teruggekeerd uit de Chinese stad Wuhan. De Franse overheid heeft de mensen met een speciale vlucht teruggehaald uit China. Dat meldt de Franse televisiezender BFM.

12.00 | De Europese beurzen zakten vrijdag weer in het rood. De vrees voor de economische impact van de uitbraak van het nieuwe coronavirus bleef boven de markt hangen. Een tegenvallende economische groei van de eurozone en een scherpe daling van de Duitse winkelverkopen zorgden eveneens voor koersdruk.

11.00 | Nederlanders die worden teruggehaald uit de Chinese stad Wuhan moeten bij terugkomst veertien dagen in quarantaine. Waar ze in afzondering gaan, wordt van geval tot geval bekeken. Dat hoeft niet per se in een ziekenhuis, zei minister Bruno Bruins.

10.50 | Bij twee mensen in het Verenigd Koninkrijk is het nieuwe coronavirus vastgesteld. Dat zegt het nationale hoofd van de medische diensten. De twee patiënten zijn lid van dezelfde familie. Ze krijgen specialistische medische hulp. Er worden tests uitgevoerd om te kijken of er meer mensen besmet zijn met het longvirus.

Wereldwijd hebben ruim 9770 mensen het virus, meer dan 9600 van de gevallen zijn in China vastgesteld. Al zeker 213 mensen zijn overleden aan het nieuwe coronavirus.

10.15 | Duitsland stuurt een toestel van de luchtmacht naar het Chinese Wuhan om daar Duitsers op te halen die weg willen vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. De Chinese autoriteiten hebben daar toestemming voor gegeven.

08.00 | Een toestel met 83 Britten en 27 mensen uit andere EU-landen is vanuit de Chinese stad Wuhan onderweg naar Engeland. Dat meldden Britse media vrijdag. Of er ook Nederlanders aan boord zijn is niet bekend.

07.45 | Het aantal vastgestelde besmettingen met het nieuwe coronavirus is dat van de uitbraak van het SARS-virus in 2002/2003 voorbijgeschoten. Dat blijkt uit cijfers van de gezondheidscommissie in China. Dat meldde dat er 9.692 mensen met het nieuwe coronavirus besmet zijn, terwijl er 213 patiënten zijn overleden. De SARS-epidemie trof destijds 8096 mensen en doodde 774 mensen. Het nieuwe coronavirus is verwant aan SARS.

07.30 | In navolging van diverse andere landen raadt ook Duitsland zijn burgers af naar China te reizen vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken geeft een negatief reisadvies. Buiten China zijn inmiddels in twintig landen besmettingen vastgesteld. In Duitsland gaat het om vijf gevallen.

06.30 | Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies uitgevaardigd voor heel China. In een verklaring op de website van het ministerie staat 'reis niet naar China vanwege het nieuwe coronavirus dat voor het eerst is vastgesteld in Wuhan, China'.

Donderdag 22.50 | In Italië zijn de eerste twee gevallen van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Het gaat om Chinese toeristen, vermoedelijk een echtpaar. Premier Giuseppe Conte zegt dat uit voorzorg al het vliegverkeer van en naar China wordt gestaakt. De twee toeristen zijn opgenomen in een gespecialiseerd ziekenhuis.

20.45 | De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de uitbraak van het nieuwe coronavirus bestempeld als een internationale noodsituatie. Het virus krijgt van de VN-organisatie de 'PHEIC-status'. Dat is de Engelse afkorting van Internationale Noodsituatie in de Publieke Gezondheid.

Het is de zesde keer dat de WHO deze status aan een noodsituatie op het gebied van de gezondheid toekent. Voor een dergelijke stap moet de bedreiging van de gezondheid zeer ernstig zijn, erg plotseling, ongebruikelijk en onverwacht.

Een comité van de WHO bepaalt wanneer de gezondheidsrisico's erg uitzonderlijk zijn en niet aan één bepaald land gebonden. Het comité is opgezet na de uitbraak van het SARS-virus in de jaren 2002 en 2003 die veel onrust veroorzaakte. De eerste 'PHEIC' werd in 2009 uitgeroepen vanwege de varkensgriep of Mexicaanse griep. De voorlaatste keer was afgelopen jaar vanwege ebola in Kivu in het noordoosten van Congo.

18:50 | De Nederlanders in het uitbraakgebied Wuhan keren volgens minister Stef Blok mogelijk komend weekend terug. Dat meldt het ANP.

17:10 | Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangescherpt en ontraadt Nederlanders erheen te reizen vanwege het heersende coronavirus. Het wordt aangeraden om helemaal niet naar de provincie Hubei, waar de stad Wuhan ligt, te gaan. Voor de rest van China adviseert het ministerie om alleen daarnaartoe te reizen indien noodzakelijk.

12:40 | Cabinepersoneel van Air France eist dat de luchtvaartmaatschappij stopt met vliegen naar China. Volgens Franse vakbonden zijn stewards en stewardessen bang dat zij door die vluchten worden blootgesteld aan het coronavirus.

Tsjechië staakt als eerste EU-land uitgifte van visa aan Chinezen om het coronavirus.

Ongeveer zesduizend passagiers van een cruiseschip in de haven van het Italiaanse Civitavecchia mogen het vaartuig voorlopig niet af. Twee Chinese passagiers aan boord zijn misschien besmet met het coronavirus. De rederij Costa Crociere maakte dat bekend.

Het duurt zeker drie maanden voordat er een vaccin tegen het coronavirus is waarvan is bewezen dat het werkt. Dat verklaarde een gerenommeerde Chinese epidemioloog tegenover het nieuwsagentschap Xinhua.

11:30 | Het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics houdt een aantal van zijn Chinese fabrieken voorlopig gesloten, zo maakte het technologieconcern bekend.

10:30 | De kosten die Nederlanders moeten maken om geëvacueerd te worden uit Wuhan, het epicentrum in China van de uitbraak van het nieuwe coronavirus, worden vergoed door de Europese Unie en de Nederlandse overheid. Ook eventuele kosten die ontstaan door quarantaine-maatregelen worden vergoed. Dat liet de Nederlandse ambassade in Peking weten aan de Nederlanders in Wuhan en de provincie Hubei. In totaal willen achttien van de twintig Nederlanders in Wuhan de stad verlaten. Onduidelijk is nog wanneer ze kunnen vertrekken.

Partners van Nederlanders in Wuhan die geen EU-paspoort hebben, zullen vermoedelijk moeten achterblijven. Er is 'serieuze kans' dat de Chinese autoriteiten 'niet zullen instemmen met vertrek van personen met de Chinese nationaliteit', schrijft de ambassade.

China heeft de voetbalcompetitie stilgelegd. Een aantal landen heeft volgens de Britse autoriteiten moeite om mensen terug te halen uit de Chinese stad Wuhan. Een Britse vlucht is gedwongen vertraagd, omdat het nog geen toestemming had van China om te vertrekken.

Lees verder:

Live updates | Coronavirus Deel 1


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen