Gezondheid6 feb '20 11:05Aangepast op 6 feb '20 14:22

KLM tot en met 15 maart niet naar China

Auteur: BNR Webredactie

De luchtvaartmaatschappij maakt bekend tot en met 15 maart niet naar Peking en Shanghai te vliegen. Wegens de uitbraak van het virus had KLM sinds begin februari vluchten naar China al tijdelijk opgeschort.

Image
(AFP Pascal Pavani)

'De effecten werken door op het Europese netwerk van KLM', zegt Lieshout, 'Dat omzetverlies zal flink oplopen, afhankelijk van hoe lang dit gaat duren en of KLM die capaciteit elders kan inzetten'.

Dossier coronavirus | Luister hier alles over de uitbraak

14.25 | Discriminatie van Chinezen uit angst voor het coronavirus is onacceptabel, vindt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij roept iedereen op mensen met een Aziatisch uiterlijk niet te stigmatiseren. De minister hoopt op een plekje in het Jeugdjournaal om dat ook aan kinderen nog eens uit te leggen.

Onder meer CDA en GroenLinks vroegen Bruins zich uit te spreken over de narigheid die mensen met een Aziatisch uiterlijk of Aziatische komaf sinds de uitbraak van het virus soms ondervinden. Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet vroeg vooral aandacht voor kinderen. Ze hoort verhalen over kinderen die zich in hun trui verstoppen als ze iemand tegenkomen met Aziatische trekken.

14.00 | Op het cruiseschip in Japan waar passagiers besmet zijn met het coronavirus zitten meer Nederlanders dan bekend was. Het zijn er niet drie, maar vijf meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie heeft geen aanwijzingen dat de vijf zijn besmet met het virus.

13.00 | Een Chinese stad ligt onder vuur omdat het een lading mondmaskers zou hebben onderschept. Die was eigenlijk bestemd voor het zwaar getroffen Chongqing, berichten staatsmedia. Ziekenhuizen en overheden in China doen verwoede pogingen om beschermende mondkapjes te bemachtigen vanwege de uitbraak van het coronavirus. Dat heeft het leven gekost aan meer dan 560 mensen. De Chinese autoriteiten melden dat bijna 30.000 mensen besmet zijn geraakt.

11.30 | De centrale banken van de Filipijnen en Thailand hebben hun belangrijkste rentetarieven verlaagd. Daarmee reageerden ze op de uitbraak van het coronavirus in Oost-Azië. De centrale banken willen de economische klap van de coronacrisis verzachten door geld lenen goedkoper te maken.

De beleidsmakers van de Filipijnse centrale bank besloten om de rente van 4 naar 3,75 procent te verlagen. Behalve onder de coronavirusuitbraak staat de economie van de Filipijnen ook onder druk door politieke spanningen in de regio, de recente uitbarsting van de Taal-vulkaan en de Afrikaanse varkensgriep.

11.00 | De bemanningsleden van een Chinees schip dat in de Amsterdamse haven ligt, kunnen geen kant op vanwege het corona-virus. Dat meldt AT5. Ze kunnen niet terug naar hun land maar vanwege de uitbraak kan er ook geen aflossing komen. De Chinezen zijn al maanden van huis, dus hun vertrek was van voor de uitbraak van het virus.

10.55 | Vanaf 16 maart gaat KLM weer vliegen op Peking en Shanghai, zodat er weer een dagelijkse KLM-verbinding tussen Amsterdam is met het land. Om de dag worden Peking en Shanghai aangedaan. Vanaf 29 maart zal weer dagelijks op de steden worden gevlogen. Zusterbedrijf Air France vliegt een soortgelijk schema. De vluchten naar Chengdu, Hangzhou en Xiamen blijven vooralsnog opgeschort tot en met 28 maart. KLM zegt de ontwikkelingen van de uitbraak van het coronavirus in China nauwgezet te volgen en heeft intensief contact met diverse nationale en internationale gezondheids- en luchtvaartinstanties. Voor klanten blijft de omboekregeling van kracht.

10.50 | In Hongkong leidt de angst voor het corona-virus tot chaotische toestanden in supermarkten. Verhalen dat er een tekort is aan rijst en wc-papier zorgen voor paniekaankopen. Maar volgens de autoriteiten kloppen die verhalen niet en is er genoeg voedsel op voorraad, zoals rijst en pasta. In Hongkong zijn 21 mensen besmet met het corona-virus.

Bij nog eens tien mensen aan boord van het cruiseschip Diamond Princess in Japan is het coronavirus vastgesteld. Dat meldt het Japanse ministerie van Volksgezondheid volgens omroep NHK. Op het schip zitten ook drie Nederlanders. De Diamond Princess heeft ongeveer 3700 mensen aan boord. Bij tien andere passagiers is het virus eerder al vastgesteld. Zij liggen nu in het ziekenhuis. Het schip ligt voor anker bij de stad Yokohama. Passagiers en bemanningsleden mogen twee weken lang niet van boord. De Nederlandse ambassade in Tokio staat in nauw contact met de drie Nederlanders.

Woensdag 14.00 uur | Hoogstwaarschijnlijk gaat de GP van China 2020 niet door. In verband met het nieuwe coronavirus dat heerst in het Aziatische land is het niet verstandig om te racen in China. Shanghai heeft alle sportevenementen in de stad in maart opgeschort. Na de Formule E dreigt daarmee nu ook de Formule 1 van de agenda geschrapt te worden. Volgens Allard Kalff, autosportverslaggever van RTL GP, zou het een groter drama zijn voor de Chinezen dan voor de Formule 1. 'De Chinezen hebben alles al aangelegd en georganiseerd. Als het niet door zou gaan zou het een strop van hier tot Tokio worden. De formule 1 heeft alleen één race minder.'

Bekijk op deze interactieve kaart de actuele situatie van het coronavirus.

Voor eerdere updates:

Live updates | Coronavirus Deel 2

Live updates | Coronavirus Deel 1


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen