Gezondheid7 feb '20 06:56Aangepast op 7 feb '20 09:32

Zorgaanbieders langer nodig om digitale patiëntendossiers te bundelen

Auteur: BNR Webredactie

Over een krappe vijf maanden had het mogelijk moeten zijn om in een paar klikken online toegang te krijgen tot je volledige patiëntendossier. Maar zorgaanbieders krijgen dat niet op tijd geregeld en hebben nog zeker een half jaar langer nodig. 'De invoeringsdatum van deze wet is al meer dan drie jaar bekend, de vertraging hadden ze eerder kunnen zien aankomen', zegt Marcel Heldoorn, manager digitale zorg bij Patiëntenfederatie Nederland.

( ANP XTRA Lex van Lieshout)

Luister ook | 'Politie kan straks bij jouw medische gegevens'

De vertraging wordt veroorzaakt doordat het complex is om alle patiëntgegevens van verschillende zorgaanbieders met elkaar te bundelen. Dat bevestigt OPEN –aangesteld om huisartsen te helpen bij de realisatie van die online inzage – tegenover BNR.

Wettelijke verplichting

Het idee is dat iemand via één app of website toegang krijgt tot al zijn medische gegevens van verschillende zorgaanbieders: een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Deze gegevens kunnen afkomstig zijn van huisartsen, ziekenhuizen en apotheken.

De wet die burgers digitaal inzage geeft in het eigen dossier is in 2016 aangenomen door het parlement. Na het inwerking treden van de wet kregen zorgaanbieders nog drie jaar de tijd om de digitale inzage te regelen, die deadline loopt op 1 juli 2020 af. Het is wel al mogelijk om je papieren dossier op te vragen in het ziekenhuis of bij de huisarts.

Luister ook | Medische app moet veilig én toegankelijk zijn

Juridische consequenties

Ondanks de vertraging zouden zorgaanbieders per 1 juli toch voldoen aan de wet. De wet zegt strikt genomen alleen dat het verplicht is om patiënten kosteloos digitale inzage te geven in hun eigen medische gegevens. Op wat voor manier dat gebeurt, kan verschillen. Iemand zou bij wijze van spreken bij de huisarts kunnen vragen om zijn gegevens op een USB-stick te laten zetten, dat kan al voldoende zijn.

Zorgaanbieders zullen ook een eigen platform hebben waarop gezondheidsgegevens worden verzameld, een zogenoemde portaal. Daarop kan iemand dan alleen de gegevens vinden die bij die specifieke aanbieder bekend zijn. 'Maar de intentie was juist om het met deze wet eenvoudiger te maken voor patiënten die op veel verschillende plekken zorg krijgen’, zegt Marcel Heldoorn van Patiëntenfederatie Nederland. 'Dan helpt het als je al je gezondheidsgegevens kunt verzamelen en bundelen in één overzicht. Dat geeft hen meer regie en helpt bij de voorbereiding op het gesprek met de dokter. En precies dáár moeten ze nu nog langer op wachten, dat vind ik heel jammer.'

Luister ook | Bruins wil zorgaanbieders verplichten patiëntengegevens digitaal te delen

Reactie ministerie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) laat in een reactie aan BNR weten dat uitstel tot aan het einde van het jaar ‘niet direct’ consequenties heeft voor de subsidie waar OPEN recht op heeft om de digitale inzage te realiseren. 'VWS kijkt samen met de huisartsen naar oplossingen om digitale gegevensuitwisseling via persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO) mogelijk te maken.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen