
Luister ook | Mensen moeten vaker hun bloeddruk meten
Jonge artsen, andere eisen
Volgens Kalsbeek is één van de redenen dat het cohort huisartsen van 60 tot 65 jaar nu met pensioen gaat en dat die artsen vervangen worden door jonge collega's. Die oude artsen zijn veelal 'solo-artsen' en dat is niet meer hoe jonge huisartsen willen werken. 'Die willen met z'n tweeën een praktijk en ook deeltijd werken', zegt Kalsbeek. Immers, jonge artsen hebben meestal ook een jong gezin. Wat in de praktijk betekent dat een huisarts die stopt, vervangen wordt door twee.
Vergrijzing en verzakelijking
Andere ontwikkelingen zijn dat er meer ouderen bij komen, en niet alleen in de krimpgebieden. Ook hebben de ontwikkelingen in de zorg grote consequenties voor de huisartsen: ziekenhuizen mogen niet zo hard groeien en ontslaan eerder patiënten. Deze patiënten doen op hun beurt weer eerder een beroep op de huisarts.
Oplossingen moeten volgens Kalsbeek op verschillende terreinen gezocht worden: er moeten meer huisartsen worden opgeleid, net als betere afspraken tussen ziekenhuizen, huisartsen, verzorg- en verpleeghuizen, de ggz over de organisatie van huisartsenzorg. Ten slotte moet de huisarts de communicatie met ziekenhuizen en de zorg voor de ICT uit handen genomen worden.